Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Ung nyfödd drake står mitt i stan

I morgon står den där på baksidan av stadshuset i parken Hedern. Unga ST:s egen drake målad av Cecilia Hultman. Jag (Jasmina), Petra och våra två manliga assistenter var där för att checka läget vid hennes arbete under söndagen.

Annons
Solen lyste varmt under söndagen medan Cissi, sittande på en blommig dyna, jobbade för att slutföra våran drake. Hennes arbete började redan i onsdags kväll när hon fick hem draken och inte kunde hålla sig för att börja skissa på den. Hon höll på halva torsdagen och fortsatte arbetet för att bli färdig innan hennes deadline, som var under måndagen kl. 14:00, gick ut.
Själva draken
Bokstäverna på drakens lår står för att de är hjälpmedlet som krävs för ordens uppbyggande. Muttern vid baken symboliserar att Unga drar igång samhället, det är fart på Sundsvalls tidning. Unga texten mitt på draken är lite grafiskt uppbyggd.
Bokstäverna
Bokstäverna i ansiktet står för att Unga är överallt och skriver reportage om alla möjliga ämnen och frimärket att vi alltid är på väg och på gång. Svansen blev till en penna, journalistens kraftfulla vapen.
Genomtänkt
Allt är väldigt genomtänkt, Cecilia gillar när det är en mening med grejerna, när man har en baktanke och inte bara spelar på att konst är flummigt, vilket är väldigt förekommande idag.
Svamp och pensel
Till drakmålningen har hon använt sig av en svamp, en två centimeter tjock pensel och akrylfärg. Cissi berättar att hon kände sig som en riktig bilmekaniker när hon höll på att färgsätta magen och innerlåret på draken.

Hon har nyss avslutat en ettårig utbildning på Sundsvalls Konstskola. En väldigt grundlig utbildning för Cecilia som redan innan gick på de estetiska gymnasieprogrammet, bild och form.
Nu håller hon på att göra barnböcker. Den första På en bulle stor som en kulle är redan färdig och nu jobbar hon på en andra som ska döpas till Klumpigt Vig. Cissi gillar mest att jobba med akvarell och det är också denna konstform som hon använder för att göra böckerna. Redan nu säljs hennes tavlor på Galleri Kicki i Skönsberg.
Framtiden
Cecilia har sökt till Mittuniversitet till deras nya Grafiska design och kommunikationslinje som är på 120 poäng. Hon vill ha koll på hur man använder datorn som hjälpmedel till sin konst. Om Cissi inte kommer in, vilket hon tror att hon ska göra, så ska hon fokusera på sina barnböcker.

Ge exempel på en annorlunda konstform
När man stör salt över blötlagt papper och målar med akvarell.
Favoritkonstnär?
Cissi jämförs med Sven Nordkvist som målat Petsson och Findus.
En fritidsfröken som hade gjort mallar som Cissi fick måla blev starten på hennes karriär. Det var då hennes konstskicklighet blev bekräftat.

Förväntade du dej att just ditt verk skulle väljas av oss på Unga?
Nej. (Om detta kan vi själva säga att vi valde hennes idé för att den verkade väldigt bra och genomtänkt, allt var utskissad in i minsta detalj)

Varför konst?
Jag har alltid hållt på med konst. Många brukar fråga om hur jag har lärt mig allting. Men det gör man bara genom att träna, titta på saker och försöka se deras detaljer. Pappa brukar fråga varför jag stirrar så mycket på alla möjliga saker, men det är just denna träning som ger färdighet.

Vad händer om tio år?
Jag hoppas att jag inte är i det stora anonyma Stockholm. Det är mycket mysigare med en stad som till exempel Sundsvall där man kan gå på stan och stöta på sina kompisar och ta en fika utan att ha bestämt något innan. I Stockholm tror jag att man bara träffas någon gångom året och det verkar ingen kul, förklarar hon.

Mer läsning

Annons