Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envis krigare – på och utanför planen

/
  • Just nu befinner sig Robbin Sellin och hans flickvän på semester i Grekland.
  • Allsvenskan startar för Giffarna igen den 5 juli, då laget möter IFK Göteborg på hemmaplan. Sellin tror att GIF Sundsvall kommer att sluta i topp tio i tabellen.
  • Som ung höll Robbin Sellin även på med brottning och ishockey, men fotbollen tog över när han kom med i landslaget som 14-åring.

Benbrott.
Lång rehabilitering.
Och sedan chockbeskedet.
2014 var inte Robbin Sellins år. Men den envise liraren krigade sig tillbaka.
– Nu har jag ett annat perspektiv på saker, säger mittfältaren.

Annons

Numera är allt glömt.

Det som hände sent i höstas är inget han tänker på, säger han. Robbin Sellin, GIF Sundsvalls yttermittfältare vars resa har gått från barndomens Norrtälje via Djurgården och Brage till staden mellan bergen. Vars resa på mindre än ett år har gått från ett gipsat ben till att vara uträknad – till en plats i Giffarnas startelva.

Mycket i Robbin Sellins liv kretsar, och har kretsat, kring fotboll. Redan som fyraåring introducerades han för sporten.

– Jag hängde med farsan som spelade, och sattes i fotbollsskola med dem som var två år äldre.

Som 15-åring flyttade han till Stockholm och tog plats i Djurgården. Nu är han 25 år. Och proffskarriären rullar på.

– Jag har aldrig ens haft ett sommarjobb. Det är på gott och ont. Jag har ingen arbetslivserfarenhet men jag har alltid gjort det jag älskar, och det går inte vara missnöjd då, säger Robbin Sellin.

Egentligen har det aldrig funnits något alternativ. Sellin satsade på fotbollen så pass tidigt att han aldrig reflekterade över andra karriärmöjligheter.

Men det har inte alltid varit en dans på rosor. Särskilt inte i fjol.

8 maj 2014. GIF Sundsvall möter Ängelholm på hemmaplan. Robbin Sellin får äntligen – för första gången för säsongen – förtroendet att spela från start. Drygt en kvart in i matchen smäller det till. Efter en närkamp ligger Sellin i gräset och måste bäras ut på bår.

Benet hade gått av. Efter tre dagar på sjukhus började en lång resa tillbaka för Robbin Sellin, som var fast besluten att ta plats i GIF:s startelva igen.

Men i november kom nästa motgång.

"Se dig om efter en annan klubb", tyckte tränarna.

– Det kom oväntat och jag blev väldigt chockad, säger Robbin Sellin.

Han bestämde med en gång att han inte skulle göra något förhastat efter chockbeskedet. Han hade ett år kvar på kontraktet, en trygghet att luta sig mot.

– Jag visste vad jag kunde och ville så gärna visa det. Jag hade tränat hårt under rehabiliteringen och kunde inte kasta bort det. Jag tänkte att jag "ska visa dem".

Och den enträgne liraren krigade sig tillbaka från benbrottet och in i startelvan. Halvvägs in i Allsvenskan 2015 har Robbin Sellin spelat från start varenda match.

– Jag viker mig aldrig. Jag vet inte varifrån envisheten kommer men jag är glad att jag har den, säger han.

Nu är senhöstens käftsmäll bortglömd. Robbin Sellin har haft bra samtal med tränarna, berättar han, och har släppt det som hände. Men han har kommit ut på andra sidan skadan med ett nytt perspektiv på saker och ting.

– Man ska inte klaga så mycket, det finns de som har det värre. Ett benbrott är inte en jätteallvarlig skada men det gav mig en tankeställare. Nu klagar jag inte längre efter en tuff träning för jämfört med förra sommaren är det ingenting.

När inte Robbin Sellin spelar eller tränar fotboll tar hans golfintresse mycket tid. Han gillar att hitta på saker. Det kan vara allt från att ta en fika på stan till att promenera med blandrasen Torres på Norra berget. Sellin beskriver sig själv som "lugnhyper".

– Frågar du grabbarna skulle de nog säga att jag är lugn och lyssnar först innan jag säger något. Frågar du Ida skulle hon nog säga att jag aldrig kan sitta still.

Framtiden då?

Robbin Sellin stannar i staden mellan bergen minst säsongen ut. Sedan får han se. Och när fotbollskarriären lider mot sitt slut har han en nyligen avslutad utbildning som företagsförsäljare att falla tillbaka på. Han tycker om att träffa folk och vill sälja öga mot öga.

– Jag skulle kunna jobba som bilförsäljare. Då skulle jag sälja dyra bilar, säger Robbin Sellin och skrattar.

Mer läsning

Annons