Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkände anlagda bränder vid skola

Den 17-åriga flickan erkänner att de anlagda bränderna vid Sticksjö skola. Hennes 20-årige vän vill däremot bara erkänna skadegörelsen. Finner rätten honom ändå skyldig till mordbrand kan en rättpsykiatrisk undersökning bli aktuell.

Annons
Paret som misstänks för mordbrand i Granloholm i slutet av april stod i går inför rätta vid Sundsvalls tingsrätt. Kammaråklagare Göran Kvist hävdade att de båda anlagt bränderna vid Sticksjö skola tillsammans.
Flickan erkände. Med hänsyn till hennes ålder fick åhörarna lämna salen under förhöret.
Hennes 20-årige vän ville bara erkänna skadegörelse.
Jag insåg inte att det brann förränd det började ryka och jag såg brandbilarnas blåljus, sade han.

Bråkat tidigare samma kväll
Han berättade visserligen att han tänt eld på en gardin, men hävdade att det inte brann då han gick därifrån. Dessutom krossade han fönster, men han hävdade att det var tjejen som tagit med tändvätska och skospray, och att det var hon som kastade in en brinnande bok i Kvistgården. Det var den skollokal där elden fick ordentligt fäste och där ett klassrum blev helt utbränt.
Orsaken till att 20-åringen ville slå sönder något var att han hamnat i bråk tidigare under kvällen.
Jag var besviken och arg på mig själv, förklarade han.
Men han erkände inte den misshandel han var åtalad för, utan påstod att han bråkat med en annan person. Hans något yngre kompis som var medåtalad erkände, men hävdade att det var den misshandlade Njurundakillen som startat slagsmålet.
Den 20-årige mannen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, där man rekommenderar en rättspsykiatrisk undersökning. En sådan får bara genomföras vid allvarliga brott, och den misstänkte måste antingen ha erkänt eller så ska bevisningen vara övertygande.
Rättegången avslutas på måndag.

Mer läsning

Annons