Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år sedan Emelie, 22, omkom i lägenhetsbranden i Sundsvall – hedras genom insamlingsstiftelse

För drygt ett år sedan, i februari 2017, omkom Emelie Sundberg, då bara 22 år gammal i en lägenhetsbrand i centrala Sundsvall där hon bodde.
Familjens sorg var och är fortfarande stor, men i december såg de till att en stiftelse registrerades i Emelies minne och nu är insamlingen i gång.

Annons

Emelie valde efter gymnasiet, där hon studerade på naturvetenskapsprogrammet, att gå i hennes pappas fotspår.

Planen var att senare studera vidare, men först ville hon jobba i ett år. Hennes pappa Mikael Sundberg, som jobbar som sotare, föreslog att hon skulle söka jobb hos dem – och på den vägen hamnade Emelie högt upp i det blå där hon från sin arbetsplats kunde se ut över hela Sundsvall.

För Plus-kunder: Emelie, 22, dog i lägenhetsbranden – systern: "Hon levde verkligen för dagen"

Om den tragiska branden inte hade brutit ut i Emelies lägenhet hade Emelie och hennes far fått hämta ut sina gesäll- respektive mästarbrev samtidigt, något som aldrig hänt tidigare i Sverige. I stället kom Emelies gesällbrev på posten två dagar efter hennes bortgång.

Foto: Privat

Läs också: Föll för höjden – nu bloggar Emelie om jobbet som sotare

Nu vill Emelies nära och kära samt chef och skorstensfejarkollegorna hedra hennes minne med en insamlingsstiftelse. Stiftelsen som heter Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare syftar till att uppmuntra unga kvinnor i åldrarna 19 till och med 27 år att söka sig till sotaryrket, något familjen tror att Emelie hade önskat.

Hon skrev själv blogg under sin tid som sotare och berättade ofta där att det inte alltid var lätt att vara ung kvinna i en sådan mansdominerad bransch.

Med insamlade medel vill Emelies anhöriga och kollegor ha möjlighet att stödja och hjälpa unga kvinnor att utbilda sig till skorstensfejare i Sverige. Ändamålet tillgodoses genom stipendier till den eller dem insamlingsstiftelsens styrelse utser.

Nu engagerar sig anhöriga och bekanta för att sprida insamlingen via bland annat en grupp på Facebook.

Läs också:  Kvinna i 20-årsåldern död efter lägenhetsbrand

Mer läsning

Annons