Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett slag för kvinnohjärtan

/

Kvinnohjärtat fick i går ta en så stor plats som det alltid förtjänar. För 1,6 mijonersklubben ordnade tillsammans med Hjärter Dam Hjärtgåing i Sidsjön för första gången.

Annons
Kvinnors problem med hjärt- och kärlsjukdomar får inte så stort utrymme, symtomen hos kvinnor är mera diffusa och läkarvetenskapen har fokuserat på männens sjukdomsbild. Men i går fick ett 90-tal kvinnor som slutit upp verkligen kvalificerad information, motion i soligt väder och möjlighet till fina priser efter tipsrunda.
Barbro Liljekvist och Harriet Eriksson drog i gång tidigt och avverkade ett motionsvarv före den officiella starten.
Det är bra att fokusera på kvinnors hälsoproblem, hittills har ju samhället lyckats undvika det, sade Barbro Liljekvist lite syrligt innan hon vandrade vidare.
Mycket populärt var det sjukvårdsteam som fanns att tillgå och svarade på frågor. Hjärtläkaren Mona Lycksell, hjärtsköterskan Birgitta Berts plus diabetessköterskorna Eva Westberg-Läth och Yvonne Nordkvist ställde upp ideellt för att oroliga kvinnor skulle få veta mera om sina sjukdomar och problem.
Det har varit ett lättsamt sätt för dem och oss att träffas och prata. Många har problem med hjärtat, kärlkramp, högt blodtryck, kolesterol och biverkningar av medicin. Nu har de kunnat fråga om vad de vill, sade Mona Lycksell.
Det fanns även en sköterska med kompetens om benskörhet. Mot det problemet gjordes under dagen insatser såväl via yoghurt som delades ut och en stärkande promenad.

Mer läsning

Annons