Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva på Åstön Årets Medelpading

Eva Sjöström från Åstön fick ta emot utmärkelsen Årets Medlpading när Medelpads Hembygdsförbund höll sitt årsmöte på Tynderö hembygdsgård på söndagen.

Annons
Eva har jobat för hembygdsrörelsen i många år inom Tynderö Hembygdsförening och utmärkelsen kom som en fullständig överraskning för henne.
Sin vana trogen befann hon sig ute i köket för att ta hand om disken efter den just avslutade lunchen, när ordföranden gläntade på dörren och uppmanade henne att ta av sig förklädet och komma in i salen en stund.
Glad och lite smickrad fick hon sina utmärkelser och blommor av förbundets ordförande Birgit Sundqvist.
Och jag som är född i Ångermanland! bekände hon inför årsmötets deltagare från landskapets alla hembygdsföreningar.
Hon har i alla fall bott på Åstön sedan 1978 och blev tidigt medlem i Tynderöföreningen när den bildades.
Att man nu kunde bjuda in till förbundsårsmöte berodde egentligen på en rad tillfälligheter. Den gamla Kyrkskolan såldes nämligen en gång av Hässjö kommun för att rivas. Allt var klart och rivningen hade påbörjats av en intilliggande förrådsbyggnad, när några av bygdens förgrundsgestalter vaknade och lyckades återerövra den stora gården mitt emot kyrkan.
Sedan har man renoverat skolan i etapper. Med frivilliga insatser, lite tur och kommunalt bistånd står skolan väl rustad för sin funktion som föreningslokal.
Det finns för närvarande 20 föreningar anslutna till Medelpads Hembygdsförbund och rörelsen anar en gryende morgon i takt med ett allmänt större intresse för den lokala historien.
Vid söndagens möte valdes följande styrelse får det kommande året:

Mer läsning

Annons