Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa Back (S): "Det behövs mer pengar"

/

Mer pengar och mindre administration är Ewa Backs recept när det gäller det ansträngda läget inom sjukvården.
– För tio år sedan hann en läkare träffa fyra patienter på en timme. I dag är siffran tre, säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Annons

Patienter som läggs in på "fel" avdelning efter en hjärtinfarkt och barn med frakturer som skickas hem. Den sortens uppgifter har inte nått den politiska ledningen.

– Det är rena verksamhetsfrågor som vi inte har uppe på politikens bord. Ansvaret för sådana bedömningar har verksamhetscheferna och läkarna. Sedan kommer vi förstås att få rapporter om hur man har klarat sommaren, säger Ewa Back.

Ett flertal läkare på Sundsvalls sjukhus känner sig tvingade att ta snabba och obekväma beslut som kan öka riskerna för patienterna.

Men hur botar man svensk sjukvård?

– Det behövs mer pengar men det finns också ett behov av att minska administrationen och det arbetet måste göras på nationell nivå. Man måste fråga sig om alla rapporteringar och intyg är nödvändiga.

Mycket av läkarnas tid används enligt Ewa Back till fel saker.

– Läkare har gått kurser i hur man skriver intyg för att möta arbetsmarknadens krav och i jakten på att minska administrationen har man ibland skjutit över målet. Det behövs mer administrativ personal som kan underlätta arbetet för läkare och sjuksköterskor. I dag finns det ingen utbildad personal som kan sköta den sortens uppgifter.

Mår den svenska sjukvården sämre i dag än den gjorde tidigare?

– Det tror jag inte men det har skett en del omfördelningar och i dag är det tack och lov hälso- och sjukvårdslagen som gäller. De svårast sjuka ska ha vård först.

Vårdpersonalen vittnar om stor platsbrist och många anser sig vara underbetalda och flyr. När höjs landstingsskatten?

– Jag passar på den frågan eftersom jag inte sitter i landstingsstyrelsen eller i förvaltningsutskottet. Jag är inte inne i de diskussionerna.

Läs också: Krislarm från läkarna – barn skickas hem med frakturer

Läs också: Sju timmars väntan på akuten

Mer läsning

Annons