Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten meddelar stor okunskap om frihet

Bara en av sex offentliganställda i Västernorrland har fått information om meddelarfrihet på sin arbetsplats.
Och mer än hälften vet inte ens vad meddelarfrihet är.

Annons

De här uppgifterna kommer från den opinionsundersökning som Mittmedia gjort tillsammans med Sveriges Radio.

Nils Funcke är journalist och yttrandefrihetsexpert och han känner en viss oro för utvecklingen när det gäller insynen i den offentligt finansierade verksamheten.

Rent generellt bland myndigheter så har det blivit sämre med åren. Dels har det kommit en del nya bestämmelser som har inskränkt insynen. Och sen har vi det här näringslivstänkandet som börjar göra sig gällande hos många myndigheter. Man ska fungera som ett företag och bilden utåt är väldigt viktig, säger Nils Funcke.

Att bara 16 procent av de offentliganställda fått utbildning om meddelarfrihet bekräftar den bild som Funcke redan har.

– Det är inte förvånande men förfärligt. Det borde ju vara de omvända att 16 procent av någon anledning inte har blivit informerade, säger Funcke.

Samtidigt menar han att den utbildning som trots allt ges ofta är bristfällig.

– Men frågan är vad de här 16 procenten har fått lära sig. Det är nog så väsentligt. Ibland är ingen utbildning bättre än den utbildning som vissa myndigheter ger sina anställda, säger Funcke.

Opinionsundersökningen visar även att 53 procent av de offentliganställda i länet inte har kunskap om vad meddelarfrihet är. Men Funcke menar att det även finns en stor okunnighet i ämnet bland svenska journalister.

– Man är ovarsam när man publicerar dokument och sen kanske man inte är medveten om att när man får reda på något med hjälp av meddelarfriheten, då gäller tystnadsplikt. Man får inte gå på redaktionen och tala om vilken källa man har, säger Funcke.

För att avslöja källan för till exempel chefredaktör eller nyhetschef krävs att källan samtycker.

– Om du som reporter får en uppgift från någon som du har lovat anonymitet, då är det något som du ska ta med dig i graven. Om utgivaren kräver att veta vem som är källan då måste du först gå till källan och fråga om lov, säger Nils Funcke.

Yttrandefrihetsexperten Funcke menar även att EU-inträdet har påverkat den svenska offentlighetsprincipen.

"Den svenska offentlighetsprincipen nöts sakta men säkert ned. Sekretessbestämmelserna blir fler, meddelarfriheten inskränks, utrikessekretessen utökas och rena plattläggningsparagrafer accepteras som ger EU:s institutioner vetorätt över vilka uppgifter som får lämnas ut av svenska myndigheter.", skrev Funcke i en debattartikel i DN förra året.

– Vi har fått en massa nya bestämmelser. Och vi har också fått det här fenomenet att svenska tjänstemän som får uppgifter av kollegor i andra länder intar en mer restriktiv hållning huruvida man får lämna ut dessa uppgifter eller inte, säger Nils Funcke.

Mer läsning

Annons