Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fannys värsta år är över - och hon är drogfri

/

Hjärtat slog två slag i minuten. Hon förlorade fem liter blod och opererades sammanlagt i 45 timmar. Fanny Backlund överlevde det sju våningar höga fallet mot alla odds.
– Jag vill inte ha något mer drama i mitt liv. Jag mår förhållandevis bra nu och kämpar för att återfå kontakten med mina barn, säger hon.

Annons

Kroppen läker sakta men säkert. I samband med artikelserien Drogkampen för ett halvår sedan berättade vi om Fanny Backlund som lyckades lura döden vid jultid i fjol.

– Jag minns ingenting från dagen när olyckan skedde men jag hade tagit emot ett jobbigt telefonsamtal och drack mig redlöst berusad. Då hade jag inte druckit alkohol på fem månader och jag hade varit drogfri i nästan ett år.

Fanny Backlund växte upp i Sundsvall men bor numera i en förort söder om Stockholm. I dag klarar hon sig utan smärtstillande mediciner och funderar på vad hon ska göra i framtiden.

– Jag skulle gärna vilja utbilda mig till behandlingsassistent eller börja jobba. Samtidigt måste jag försöka bearbeta alla känslor kring det som har skett, säger hon.

Det gångna året har nästan uteslutande handlat om fysisk rehabilitering. Fanny har två inopererade plattor i bäckenet och en i armen. Hon har skruvar och spikar i ena benet och ståltråd runt ena knät. Ändå går hon utan att halta. Alla skadorna finns på vänster sida och hon överlevde sannolikt för att hon landade med armen under huvudet.

– I dag behöver jag bara en krycka och eftersom ena foten inte riktigt hänger med har jag en skena i skon. Jag hoppas att jag slipper den så småningom.

Läkningsprocessen som Fanny har gått igenom är närmast mirakulös.

– Jag dog flera gånger i ambulanshelikoptern. När jag kom in på Karolinska satt min pojkvän och svärmor i väntrummet och läkarna trodde inte att jag skulle överleva. Men min svärmor bad för mig hela tiden. Hon sa att så länge hjärtat slår finns det hopp.

Och hjärtat slog - två livsavgörande slag i minuten.

29-åriga Fanny Backlunds liv innan olyckan kan delas in i olika faser. Hon började ta droger vid 15 och har överlevt 12 överdoser och en allvarlig misshandel. Men hon var också drogfri under långa perioder i samband med att de två sönerna föddes. Det är för deras och sin egen skull hon nu vill skapa sig en trygg och stabil framtid.

Fanny säger att hon hade en turbulent uppväxt och att flytten till Stockholm var nödvändig för att hon skulle kunna ta sig ur missbruket.

– Någonstans väljer man ju att ta droger men man väljer inte situationen eller bakgrunden som gör att det blir så. Ingen vill heller leva som missbrukare, med sökandet och att varje dag vakna med ångest. Allt handlar om att man inte kan ta hand om sina känslor, säger hon.

I dag har Fanny återfått en bra relation med sina närmaste.

– Jag har ljugit mycket genom åren men det gör jag inte längre. Nu är jag nästan överärlig, säger hon.

Många av hennes gamla vänner i Sundsvall har dött till följd av missbruk.

– Nu vill jag bara skapa mig en lugn tillvaro och jag väntar på att få tid hos en psykolog. Jag förstår inte hur det kunde bli så fel och samtidigt som jag känner mig stark måste jag få hjälp med att hantera allt jag har varit med om, säger hon.

Mer läsning