Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig väg för ridskola

Tunavägen som går genom Nolby upplevs som farlig. Njurunda Ryttarförening har sin anläggning vid vägen och tycker att bilisterna kör alldeles för fort.

Annons
Det råder hastighetsbegränsning på sträckan. Det är 50 kilometer i timmen vid ridanläggningen. Skyltar finns uppsatta som talar om att det finns ryttare i området.
Trafiken har ökat, speciellt den tyngre, ingen håller hastighetsbegränsningen. De bara blåser förbi på vägen trots att det är många ryttare som ska ta sig över från ridskolan till hagarna på andra sidan vägen, säger ridläraren Malin Block.
Parallellt med Tunavägen går en gång- och cykelbana, där får inga hästekipage vistas eftersom de klassas som fordon och är hänvisade till Tunavägen.
När vi ska från ridskolan till korsningen Västbovägen lever vi verkligen farligt. Om en häst blir skrämd kan vad som helst hända. Det kan den lätt bli när bilister, lastbilar och annan trafik kör så fort förbi oss, säger Malin Block.
Bilar är farlig verksamhet i förhållande till hästtrafik. Slutsatsen grundades i den så kallad trafikskadelagen redan under 1800-talet och gäller än. Därför är det mycket sällsynt att hästägaren blir ersättningsskyldig vid en trafikolycka mellan häst och fordon.
Det vet nog inte bilisterna om eftersom de uppträder så hänsynslöst. Om en bilist passerar en häst ska föraren visa aktsamhet för hästen anses vara en oskyddad trafikant, säger Malin Block.
Malin berättar om en händelse för några månader sedan. Häst och ryttare skulle över Tunavägen och in på Västbovägen. För att vara på den säkra sidan ställde sig en person mitt i vägen för att göra bilisterna uppmärksamma på att häst och ryttare skulle passera över Tunavägen.
Men det tog inte bilföraren någon notis om. I full fart körde föraren mellan de båda. Totalt hänsynslöst, säger Malin och fortsätter att ännu har ingen olycka inträffat men det känns som om det är en tidsfråga för bilsterna kör fortare nu än för något år sedan. Och trafiken har ökat betydligt.

Mer läsning

Annons