Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga alkoholförgiftade – socialtjänsten ändrar rutiner

/

Allt färre barn tas om hand för alkoholförgiftning på Sundsvalls sjukhus.
Därför drar socialtjänsten in den träff man haft med drabbade barn, föräldrar och sjukvårdspersonal varje vecka på barnkliniken.

Annons

Under 2014 vårdades 17 unga för intoxikation på avdelning 44 på barnkliniken vid Sundsvalls sjukhus. Det är ungefär lika många som året innan. Trenden på senare år har varit att alkoholförgiftningarna har blivit färre och förgiftningarna av andra droger – exempelvis spice – har ökat något.

När ett barn under 18 år kommer in till sjukhuset med alkohol- eller drogförgiftning anmäler läkaren till socialtjänsten. Personal från socialtjänsten har sedan haft en fast tid på sjukhuset varje vecka där de träffat barnen och deras föräldrar tillsammans med sjukvårdspersonal.

– Det har varit uppskattat från vår sida. Personalen här har känt sig trygga med att man lämnat över på ett bra sätt, säger Anne Thelander, enhetschef för barnläkarna vid Sundsvalls sjukhus.

Men eftersom det är väldigt få fall – vissa veckor inga alls – har socialtjänsten beslutat att förändra sättet att jobba.

– Vi kommer att träffa föräldrar och barn i socialtjänstens lokaler i stället. Vi tror att detta sätt att jobba kan bli flexiblare och snabbare, säger Maria Sjöberg, enhetschef på familj- och vuxenstöd.

Hon säger också att förändringen inte kommer innebära någon kvalitetsförsämring i omhändertagandet av barnen och att förändringen har gjorts i samråd med barnkliniken.

– Det blir ingen skillnad i omhändertagandet från vår sida. Vid intoxfall med barn inblandade så gör läkaren precis som tidigare en anmälan till socialtjänsten, säger Anne Thelander på barnkliniken.

Maria Sjöberg på socialtjänsten förklarar också att sättet att jobba kan förändras igen om det visar sig att det behovet finns.

Även från polisens sida är uppfattningen att problemet med alkohol bland unga har minskat i Sundsvall.

– Vår uppfattning är att det är färre berusade ungdomar i centrala stan på helgkvällar, säger Josef Viklund.

Polisen förverkar eller häller numera ut alkohol väldigt sällan.

– Det är nästan enbart vid stora festhelger och skolavslutningar.

Har droganvändningen ökat i stället?

– Vår personal som jobbar med detta ser inga sådana tendenser. Det är ett jämnt inflöde av narkotikabrott, inget som sticker ut, säger Josef Viklund.

Bra förebyggande arbete, men också en förändrad attityd och livshållning bland ungdomar kan vara förklaringar till minskad alkoholkonsumtion i denna grupp.

– Jag lyssnade på en föreläsare för ett tag sedan som sa att hemmet har blivit en viktigare arena för ungdomar. Man har kontakt med kompisar via sociala medier i högre utsträckning. Pojkar spelar ofta lan – de har andra intressen helt enkelt.

Mer läsning

Annons