Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fejkrektor ringde skolelevs mamma – påstod att pojken betett sig illa

En okänd person kontaktade i måndags en skolelevs mamma och låtsades vara rektor på skolan i Sundsvalls kommun där barnet går.
Mamman uppfattade namnet och samtalet som märkligt och ringde upp skolan, som berättade att de inte ringt henne – eller har någon rektor vid det namn som personen angett.

Annons

En kvinna som har en son som går på en skola i Sundsvall fick i måndags ett konstigt telefonsamtal angående sonen.

Personen i andra änden påstod sig vara rektor på den skola kvinnans son går på.

Den så kallade rektorn presenterade sig med ett namn som kvinnan reagerade på men inte kände igen.

Hon har berättat för polisen att hon vid det laget inte visste vad sonens rektor hette, men att hon tyckte att presentationen var märklig.

En stund in i samtalet ska kvinnan ha blivit misstänksam och sagt: "Stopp, vad var det du sa att du hette?".

– Det ska ha gått några sekunder innan personen sagt namnet igen och kvinnan ska då även ha fått en konstig känsla av att rösten kanske kom från en inspelning, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen.

Personen i andra ändens syfte med samtalet ska ha varit att påtala att kvinnans son betett sig illa på skolan, att det hänt allvarliga saker där sonen varit inblandad att att han varit otrevlig, uppgifter som kommit till rektorns kännedom.

Kvinnan uppger för polisen i sin anmälan att hon blev skärrad av telefonsamtalet och direkt efter ringt till skolan för att söka upp rektorn.

Då ska kvinnan fått veta att skolans rektor har ett helt annat namn än det som presenterades under det märkliga samtalet samt att sonen inte har fått några klagomål mot sig.

– Mamman ser det som ett ofredande. Det är svårt att rubricera sådant här. Man kan kanske kalla det busringning, av den osmakliga typen. Hon vet inte vem det kan ha varit som ringde men såg ett mobilnummer på displayen som inte går att spåra. Det är generellt svårt att utreda busringningar. Även om vi hittar en person som är registrerad på numret så behöver det ju inte betyda att det är den som ringt, det är svårt att bevisa, säger Patrik Sundlöf, och tillägger:

– Det är inte den typen av ärenden vi prioriterar att utreda eftersom det inte ses så allvarligt. Men för kvinnan är det förstås obehagligt. Men om det skulle komma in en handfull liknande ärenden till, då kanske polisen tar ett större grepp om det.

Mer läsning

Annons