Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnes: entusiastiska entreprenörer Sökes: Likasinnade med USA-intresse

Fem entreprenörer är tillbaka efter ett besök i Madison, Mississippi. De var med och invigde svensk-amerikanska handelskammaren, men framför allt mötte de likasinnade och de är översvallande efter hemkomsten.
— Alla dörrar är öppna där.

Annons
I 20 år har Ingvar Asklöf bedrivit verksamhet i Madison. Kontakterna har breddats successivt. Nu var det första gången som Medelpadsföretagare följde med i en delegation. De fick ett mottagande de inte hade kunnat drömma om.
Vi möttes av 150 svenska flaggor. Vi fick träffa dollarmiljonärer och dollarmiljardärer som var sanna entreprenörer och de var mycket intresserade. Det enda de kräver är att man visar vilja, säger Marcus Wiberg från Sundsvalls järn och Rummet.
Han hade med sig svenska textilier, bland annat panelgardiner som han var osäker på om de skulle falla amerikanarna i smaken. Men det gjorde det. Marcus Wiberg fick med sig en beställning hem på allt vad de säljer mest av.
Arvid Callan som sedan tidigare är internationellt etablerad mötte en av de stora skogsägarna.
Jag kunde konstatera att vi är ljusår före dem i tekniken. Jag fick rådet att köpa några hektar där och ett sågverk för att utveckla marknaden. Pelletsfabriker är på väg dit och vi är etablerade på det området. Entreprenörsklimatet är fantastiskt och bemötandet av svenskar får vi tacka Ingvar Haglöf för.
Network cellulosa representerades av Håkan Freudenthal, och han kände att det finns åtminstone två från Åkroken som har mycket att tillföra någon av de 50 pappersmassafabrikerna i regionen. Rolf Bäck från Ntech fick till och med nys om en bra affär i Sverige när han var där. Vidare var Per Nordin med från Fenix outdoor.
Nu har de en gemensam önskan, att få fler företagare med sig på resan in på den amerikanska marknaden, såväl för import som export.
Allra mest imponerade var besökarna dock av borgmästarinnan i Madison, en blond amerikanska som styr sitt rike med järnhand. Hon är fascinerad av allt svenskt och har bland annat infört trottoarer när det byggs nya vägar. Nu har hon planer på att bygga ett torg av svensk modell för att få en mötesplats där människor kan gå mellan butikerna. Hon vill se fler svenska företagare i Madison, som hyser två miljoner invånare och har elva kommunanställda. I regionen finns en marknad på drygt sju miljoner människor.
Hon driver staden med glädje och som sann entreprenör, en otrolig kraft, säger Marcus Wiberg.
Under hennes beskydd lotsades de svenska företagarna rätt. De beskriver det som att komma till en inkörsport där allt är plogat och klart.
På resan var även Pernilla Berg från Investera med och Christer Berglund från kommunen. Innan avfärden förekom spekulationer om ett hemligt syfte med resan. Men efter hemkomsten är det fortfarande lika hemligt.
Det är ett så himla stort projekt. Vi har en agenda och har fått en lista på vad som krävs av oss, förhoppningsvis får jag vara med om det, mer än så säger inte den vanligtvis så språksamma Pernilla Berg.

Mer läsning

Annons