Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade 100 år med öppet mejeri

/

Arla firade 100 år med öppet hus på mejeriet.
Samtidigt är mjölkpriset rekordlågt och antalet mjölkbönder blir bara färre.
– Utvecklingen går mot färre men större gårdar, säger Fredrik Larm, projektledare på Arla.

Annons

Det är 100 år sedan ett antal bönder gick samman och bildade kooperativet Arla och därför bjöd företaget på söndagen in till öppet hus på mejeriet i Sundsvall.

– Vi hade cirka 4 000 besökare på mejeriet i Östersund på lördagen och räknar med att det blir något liknande här också, säger Fredrik Larm.

Under dagen fanns det möjlighet att träffa bönder som levererar några av de närmare en miljon liter mjölk i veckan som mejeriet hanterar.

– Man kan också prova olika produkter, bland annat en del nyheter. Sedan kan man åka hölass, gå på rundtur i mejeriet och så finns det en barnhörna, säger Fredrik Larm.

Arla startade sin verksamhet i Sundsvall 2011 efter att Milko lagt ner och enligt Fredrik Larm är det nu en väl fungerande anläggning.

Men det är tuffa tider för mjölkbönderna som tampas med ett mjölkpris som är rekordlågt.

– Just nu får bönderna 2,59 kronor per liter men det finns de som tror att det kan komma ytterligare en sänkning, säger bonden Mats Hägglund som är kretsordförande för Medelpad och Hälsingland.

Han tycker att det är tufft och att framtiden inte ser ljus ut.

– Det är många gårdar som inte går runt så läget är allvarligt, säger Mats Hägglund.

Inne i mejeriet var det full fart på verksamheten och en av de intresserade besökarna var Mats Westling som inte tvekade när han såg annonsen om öppet hus.

– Det är jätteintressant att få chansen att få komma in och se verksamheten, säger han.

Mer läsning