Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme granskas av länsstyrelsen

Fjärrvärmeverken i Nacksta och Granloholm ska miljöprövas av länstyrelsen. — Jag är inte orolig. De fungerar bra och används bara som reserv, säger Mats Bäck, miljöchef på Sundsvall Energi.

Annons
Äldre värmeverk med en effekt på mellan 10 och 200 megawatt har haft dispens från miljöprövning sedan miljöbalken blev lag 1998.
Men övergångsregeln säger att värmeverken måste ha ett miljötillstånd senast i slutet av 2005. Så nu börjar det bli dags för Sundsvall Energi att ordna papperen för fjärrvärmeverken i Nacksta och Granloholm.
Till veckan inleds diskussionerna med länsstyrelsen.
De ska granska allt. Utsläpp, störningar för omgivningen och buller, säger Mats Bäck.
Värmeverket i Nacksta byggdes 1972 och har fem oljeeldade pannor med en effekt på totalt 80 megawatt. Fjärrvärmeverket i Granloholm från 1975 har fyra oljepannor och en sammanlagd effekt på 48 megawatt.
De behövs om vi får någon skada på ledningarna och måste styra om vattenflödet eller när vi gör underhåll på nätet. Det kan vara någon gång per år. Förra året användes de inte alls, säger Mats Bäck.
Sundsvall Energi har flera mindre värmeverk som faller under gränsen för miljöprövning. De finns bland annat i Bergsåker, Finsta, Finsta och på Alnö.

Mer läsning

Annons