Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bussturer äntligen på väg i Matfors och Stöde: "Det borde ha gått fortare"

Nu ska det äntligen bli enklare för Matfors- och Stödeborna att åka kollektivt. Bussturerna till och från Sundsvall utökas för miljoner.

Annons

Läs också: Busskaos i Sundsvall

Nu blir det satsning på busstrafiken i Matfors och Stöde. Utökningen av turer till och från Sundsvall ska vara igång senast vid årsskiftet.

Byråkratins kvarnar har malt i över ett år, men innan årsskiftet ska de utökade turerna vara införda i nya tidtabeller för de två orterna i västerled.

– Matfors och Stöde har generellt sätt haft sämre kollektivtrafik än andra kommundelar och har därför prioriterats , säger Hans Forsberg (C), ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott.

Hans Forsberg, ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott i Sundsvall.

Här beskriver han förändringarna mer konkret:

För Matfors föreslås halvtimmestrafik på linje 41 (som går på E14) i högtrafikstid och buss en gång i timmen övrig tid på vardagar.

För linje 42 (som går över Viforsen) minskas antalet avgångar med fyra på vardagar. Dessa har i stället lagts på linje 41. Det är linje 42 som trafikerar till och från Matfors på kvällar och även nattrafiken fredag och lördag.

För helgtrafiken föreslås i nuläget inga förändringar i trafiken till och från Matfors.

För linje 43 från Sörfors till Matfors föreslås att linjens tidtabell anpassas för byten till linje 41 i stället för till linje 42.

Samtidigt som trafikförändringarna sker ändras nummer på busslinjerna till 141, 142 och 143. Förändringen beror på systemtekniska skäl.

Läs också: Kollektivtrafiken i länet får bra betyg av resenärerna

För Stödes del planeras följande:

Norrtåg soch Tågkompaniets förslag till tågplanering från december 2016 innebär både förändringar i tider för avgångar/ankomster och fler tågstopp i Stöde.

Det tidigaste tåget mot Sundsvall kommer att avgå 04.26 i stället för 05.54. Det behövs därför kompletterande förbindelse med buss eller som beställningsstyrd tidtabell-lagd taxi vid 06.00-tiden från Stöde för ankomst i Sundsvall vid 07.00.

Två tåg som tidigare åkt förbi Stöde mot Sundsvall ligger nu med förslag om stopp i tågplanen. Det handlar om avgång 13.17 respektive 17.19. Det ger tågresemöjlighet varannan timme från Stöde mot Sundsvall över dagen.

Även två tåg från Sundsvall och västerut som tidigare åkt förbi Stöde kommer nu att stanna. Det handlar om avgång dagligen från Stöde 05.37 och 14.42. Med det tidiga morgontåget kommer man till Ånge 06.17 eller till Östersund ungefär 07.30.

Från Sundsvall dras det tåg som tidigare gått lördagar cirka 20.20 från Sundsvall till Ånge in. I stället tillkommer ett tåg måndag-lördag klockan 22.20 från Sundsvall till Ånge. På söndagar är sista tågavgång från Sundsvall mot Stöde ungefär kl 20.20.

Läs också: Bättre bussturer till Matfors/Stöde

Trafikförbättringen i Matfors beräknas kosta 2,5 miljoner årligen. För Stödes del handlar det om cirka 600 000 kronor.

– Detta är startknappen. Nu har pengarna äntligen kommit på papper och vi närmar oss verkstad när bussarna sättas in i tidtabellen. Den politiska majoriteten står bakom denna satsning. Det borde ha gått fortare, men jag är nöjd att vi nu är igång, säger Hans Forsberg.

Läs också: Resandet med kollektivtrafik fortsätter att minska i länet

Mer läsning