Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fuskare avslöjas av försäkringskassan

Anmälningar om fusk eller överutnyttjandet av bidrag från Försäkringskassan i länet har tredubblats det senaste året.
Upptäckten gör att kontrollerna kommer att ytterligare skärpas i framtiden.
Nästan en tredjedel av de avslöjade fallen gäller ersättningar för tillfällig föräldrapenning.

Annons
Den vanlige medelsvensson är dock ärlig, hävdar Åke Thunberg tf chef för Försäkringskassan i länet.
Alarmerande är att det vid kontroller upptäckts fusk som tyder på att brottslingar aktivt försöker lura åt sig pengar i bidragssystemen.
Det finns tendenser till kopplingar till ekonomisk brottslighet, bekräftar Åke Thunberg
En allvarlig variant utreds just nu i länet där några personer misstänks för att under en längre tid plockat ut stora pengar.
Här har en person registrerat in ett företag och sedan anställt några av sina släktingar. Dessa har sedan anmält höga inkomster till Försäkringskassan utan att de varken arbetat eller att det funnits några pengar i företaget och därefter har de sjukskrivit sig. Tillvägagångssättet är smart då det tar lång tid innan det är möjligt att upptäcka bedrägeriet.
Statistiken över fusk och missbruk för de knappt första sex månaderna är entydig. Allt fler fall av fusk eller överutnyttjade av bidrag avslöjas i länet.
I år har fram till den 24 juni 35 fall lämnats till åklagare för att denne ska ta ställning till om missbruket är så allvarligt att förundersökning ska vidtas och åtal väckas. Samma siffra för hela förra året var 25. Det är främst tre kategorier där misstankar om fusk har upptäckts.
Flest fall, tio stycken, rapporteras för tillfällig föräldrapenning. Näst mest frekvent rör felaktiga bostadsbidrag till barnfamiljer. Här är det sju fall som åklagaren får titta på. Även när det gäller det så kallade aktivitetsstödet finns det misstankar om missbruk i sex fall.
En av orsakerna till att fler avslöjas är att kontrollerna från Försäkringskassan intensifierades under förra hösten. Fusket har även fått konsekvenser för framtiden. Från och med den 1 juli i år tas 40 fall i länet slumpvis ut för noggrannare kontroll varje månad. Här kommer en första utvärdering av utfallet att göras i slutet av oktober.
Under hösten kommer även en riktad kontroll att göras mot vad som misstänks vara skenseparationer där personer påstår sig ha flyttat isär för att få ut större bidrag. Kontroller kommer även att ske av förtidspensionärer. Undersökningar tyder på att utbetalningar sker till adresser i Sverige utan att personen finns i landet.
Försäkringskassans tuffare attityd och kravet om hårdare kontroller ger förhoppningar om att missbruket kommer att minska. Samkörningen med CSN och arbetslöshetskassorna gör även att det blivit betydligt svårare att få ut dubbla bidrag utan att upptäcks.
Ytterligare en möjlighet är att göra kontroller med hjälp av förra EU-valet. Röstkort som kommit i retur kan tyda på att personerna inte fanns på de adresser som de uppgett.
Det är dock svårt att täppa till alla kryphål och hur stort mörkertalet när det gäller fusk är vet ingen.
Det är naivt att tro att fusk inte kommer att förekomma, konstaterar Åke Thunberg.
Han hävdar dock med bestämdhet att Försäkringskassan som myndighet har bra kontroll över de utbetalningar som de gör.
Det är mycket stora betalningsmängder som sker genom dem. Bara i vårt län betalas varje år ut 11 miljarder i olika bidrag och ersättningar.

Mer läsning

Annons