Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser på fältet

Vid gårdagens polisstyrelsesammanträde diskuterades vilka åtgärder som behöver vidtas för att det ska bli fler poliser ute på fältet.
–Vid nästa sammanträde kommer vi att få mer underlag, berättar Susanne Eberstein ordförande.

Annons
Det är enligt henne en ständig utmaning som polisstyrelsen har att allt fler av länets poliser bör finnas utanför polishusen för att utreda, stävja och gripa brottslingar.
Förutsättningarna för att genomföra sådana åtgärder är bättre än tidigare. För närvarande finns det i länet 400 poliser och 16 aspiranter som tjänstgör samtidigt som budgeten är i balans.
Om det kommer att bli någon omstrukturering av nuvarande närpolisområden finns det inget beslut om. Hon konstaterar dock att personalen från nord och väst redan sitter inne i polishuset.
Åtgärderna mot olagliga mopeder skal fortsätta. Det senaste tillslaget medförde att 12 olagliga mopeder upptäcktes och något fall av rattfylleri avslöjades.
Nästa tillslag ska dock komma mer överraskande och i flera polisdistrikt. Det var inte som nu meningen att i förväg informera om åtgärderna så att några kunde hålla sig undan.
Det förfelade sitt syfte när någon slarvade med att lämna ut uppgifterna, konstaterar Susanne Eberstein.
När det gäller verkställigheten av avvisningsbeslut i utlänningsärenden informerade Per Silverliden från Sundsvallspolisen om deras policy.
Han informerade polisstyrelsen om att deras syn var alla människors lika värde och att de utgår från att det som sägs är sant och att polisen tar dem på allvar.
Han påpekar att polisen inte står bakom de olyckliga generella uttalande som enskilda polismän gjort. Samtidig är han noga med hävda att det inte läggs någon munkavle på medarbetarna.
I väntan på att den nya lagen ska träda i kraft som ger utvisningshotade barnfamiljer möjligheter till en ny prövning fortsätter polisen enligt Per Silverliden att arbeta på vanligt sätt och samma rutiner.
Det har vi laglig skyldighet till, säger han.
Något som han polisen gör på ett klokt sätt i väntan på den nya lagen.
Totalt finns det i balansen 300 fall som ska avvisas. Av dessa finns det de som gömt sig men även andra som redan lämnat landet.

Mer läsning

Annons