Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler rapporter om olyckor i Sundsvalls skolor

/

Förra året ökade antalet rapporter om olyckor från Sundsvalls skolor och förskolor kraftigt. Skadorna uppstår främst vid lek och idrott. Men i siffrorna finns även flera incidenter som kan koppplas ihop med matallergi och bråk.

Annons
Statistiken ser tämligen dyster ut. Totalt rapporterades 455 tillbud under 2003. Det efterföljande året kom motsvarande 583 rapporter om händelser som bedömdes som farliga enligt arbetsmiljölagen.
Det har ökat från år till år. Orsaken kan vara att det hänt mer saker. Men det kan också hänga ihop med att de anställda fått upp ögonen för att den här rapporteringen finns, säger Martin Bäckström, personalkonsulent vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Av siffrorna framgår att det blivit fler rapporter om tillbud i form av bråk, klämskador, olyckor med pulkor och dynor samt när barn cyklat. Mest tydlig är ökningen för händelser i samband med lek och idrott.
Här handlar det om olika sorters olyckor som är svåra att definiera. Kanske är det så att man springer i kapp med någon och ramlar. Eller så kan det vara smågruff mellan barn som uppstår när de leker att de bråkar, säger Martin Bäckström.
Värd att notera är också fördubblingen av rapporter som innehåller halkolyckor utomhus. En orsak kan vara att sandningen blivit sämre på skolgårdarna.
Efter tillbuden ska riskerna åtgärdas direkt. Ramlar någon på is till exempel ska man sanda så fort så fort som det bara är möjligt. Kan inte åtgärder vidtas direkt så ska en handlingsplan presenteras, säger Martin Bäckström.
De senaste åren har kommunen lagt ner mycket kraft för att hjälpa matallergiska barn. Trots det ökar antalet inrapporterade händelser. Sex fall dokumenterades 2003, och åtta 2004. Under 2005 har två fall rapporterats.
Vid de allvarligaste olyckorna görs en mer omfattande utredning. I Sundsvall är det två fall som sticker ut de senaste åren:
April 2004. Den då treåriga Alva Sten höll på att strypas av ett hopprep när hon lekte ute på gården vid Hemmanets förskola.
Januari 2003. Den då treårige Lukas Tubbin höll på att strypas av ett persiennsnöre inne på Polstjärnans förskola i Granloholm.
I den samlade statistiken har det både tillkommit och försvunnit inrapporterade tillbudsfaktorer. Det förklarar till exempel att det blivit betydligt fler rymningar 2004. Faktorn fanns inte med 2003. Och vad kramolyckan från förra året består i har ST inte lyckats utröna.
Alla förskolor, skolor och gymnasier i Sundsvall har till uppgift att rapportera om händelser som drabbat antingen personalen eller elever och barn.
Jag tror att vi i Sundsvall ligger före många andra kommuner. Men sedan vet jag att det också är många som kommit längre än oss, säger Martin Bäckström.
Den närmaste tiden ska rapporteringen av olyckor och tillbud förenklas genom att personalen ges möjlighet att fylla i formulären via internet.
Alla barn utsätts för risker någon gång under sin skoltid. Det är inte alls allting som rapporteras. Det finns ett stort mörkertal, säger Martin Bäckström.

Tillbud och olycksfall 2003-2004
20032004
Bråk/osämja1747
Cykling39
Dörr/klämskada722
Fall/snubblat3534
Halkat inne210
Halkat ute1428
Idrott5980
Knuff1011
Kramingen uppgift1
Kemilektion4ingen uppgift
Lek91149
Lekplats2339
Lek på rast5627
Moped3ingen uppgift
Matallergi68
Pulka/dyna59
Barn som rymmer114
Skärsår10ingen uppgift
Syslöjd15
Transport86
Träslöjd108
Uflykt57
Övrigt8562
Totalt455583

Mer läsning

Annons