Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler turer mellan Ånge och Sundsvall – här är alla förändringar när tågoperatören byts ut

Förändrade tidtabeller, mobilapp och mat ombord. Det är några av nyheterna när Tågkompaniet tar över trafiken på Norrtågs sträckor.

Annons

I slutet på juni beslutade Norrtåg att tilldela Svenska Tågkompaniet uppdraget som ny operatör för Norrtågstrafiken, efter Botniatåg.

Avtalet omfattar sträckorna Umeå-Sundsvall, Luleå-Umeå, Vännäs-Umeå, Lycksele-Umeå, Kiruna-Luleå och Storlien-Sundsvall.

För resenärernas del kommer operatörsbytet främst vara positivt, menar Maria Cederberg, affärschef på Tågkompaniet.

– Vi vill att resenärerna ska märka så lite som möjligt på sitt sätt, men självklart kommer det bli en skillnad. Vi inför bland annat mat ombord då det varit ett stort önskemål, säger Maria Cederberg.

Tidigare har resenärerna slussats vidare till SJ:s sajt när de försökt boka resor via Norrtåg. Nu kommer resorna kunna bokas direkt på norrtag.se för att inte skapa förvirring hos resenärerna.

– I höst kommer också en app komma igång där man kan boka sina biljetter, säger Maria Cederberg.

Gällande tidtabellen kommer det inte bli några större förändringar i Västernorrland. Fram till december ärver Tågkompaniet den tabell som Botniatåg har, och de justeringarna som görs är några extra turer mellan Örnsköldsvik och Umeå, samt ett tidigare tåg från Ånge till Sundsvall på morgnarna.

Läs också: Nya turer för tågpendlarna – både priser och tider förändras

– Vi vill att våra resenärer ska kunna ansluta till tidigare morgontåg och flyg i Sundsvall. Vi har också lagt tillbaka det sista tåget till Ånge vid 22.30 på kvällarna, säger Maria Cederberg.

För pendlare till Örnsköldsvik kommer det att vara en ny avgång från Umeå tidigt på vardagsmorgnarna, och två extra avgångar från Örnsköldsvik till Umeå på söndagskvällar.

– I övrigt är det bara senare- och tidigareläggningar, och där rör det sig bara om minuter, säger Maria Cederberg.

En ny biljettform, en så kallad 10-biljett kommer också att införas.

– Vi tror att det är viktigt för de som bor utanför städerna. Man pendlar kanske inte alltid med just bil, eller alltid med buss eller alltid med tåg. Det är viktigt för resenärerna att kunna resa som de vill, säger Maria Cederberg.

Tågkompaniet tar över uppdraget 20 augusti, men de nya turerna på sträckan Ånge-Sundsvall kommer att börja gälla i september på grund av banarbete.

– Vi ligger helt i fas och allt känns bra, vi kommer att kunna leverera bra trafik, säger Maria Cederberg.

Tidtabellen från december och framåt är ännu inte fastställd.

Läs också: Tågkaos på Botniabanan – resenärerna fick gå genom skogen till ersättningsbussar

Mer läsning