Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera ligger sömnlösa på grund av mystiskt ljud: "Det är väldigt starkt"

Boende på Alnö och utanför Timrå har klagat på ett oljud de beskriver som en väldigt stark, men lågfrekvent ljuddämpad siren. Ljudet skulle kunna komma från arbete på Tunadals sågverk.

Annons

Observationer om ett mystiskt ljud har trillat in till redaktionen. Av en boende på Alnö, mittemot Tunadal beskrivs det som enervande oljud.

– Det är ett väldigt vasst och entonigt ljud, det är inget buller. Det är väldigt störande och låter lite som en ljuddämpad siren, säger hon.

Läs mer: Det är något som surrar i luften men det är oklart vad

Hon säger att oljudet har stört henne i flera dagar.

– Det har pågått konstant, utan stopp. Det har trängt igenom mina väggar och jag hör det tydligt, trots att jag har dålig hörsel.

Oljudet skulle kunna komma från Tunadals sågverk.

Även en invånare från södra Häggdånger, vid Timrågränsen, beskriver ett liknande ljud. Hon berättar dock att det enbart har hörts på natten.

– Det har varit ett i ett par nätter nu. Det är ett lågfrekvent ljud, men väldigt starkt. Det är så pass starkt att det känns i hela kroppen och jag och min man har inte kunnat sova alls på grund av detta.

Läs mer: Mystiskt ljud från Tunadals sågverk stör Alnöbor

Ljudet skulle kunna komma från Tunadals sågverk. Sågverkschef Katarina Levin berättar att det kan bero på en installation på fabriken.

– Vi håller på att installera brandspjäll på våra ventilationstrummor i vår nya såg. Ett av dem stod öppet stod i ventilationskanalen och det lät som en grov orgelpipa eller ångvissla. Problemet är åtgärdat och vi ber om ursäkt för olägenheterna. Det är ingenting som kommer att komma tillbaka, säger hon.

Hon säger dock att ljudet inte förekommit på natten och tvivlar på att det nått ända upp till Timrå.

– Timrå är ju en bit bort från Tunadal, så jag tror inte det är aktuellt att ljudet just de har hört kommer från Tunadal. Då kanske det istället är från någon verksamhet i Timrå istället, säger Katarina Levin.

Katarina Levin är sågverkschef på Tunadals sågverk. Hon säger att en installation av brandspjäll i deras ventilationssystem kan ha orsakat oljudet.

Läs också: Fågelbajs förstör badön – nu kräver tusentals att något görs: "De är skadedjur"

Mer läsning

Annons