Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera på landsbygden riskerar bli utan post under sommaren – brevbärare: "Ett stort problem"

Många flyttar ut till sina sommarboenden på semestern. Men omärkta brevlådor och husnummer som saknas ställer till det för lantbrevbärarna. Kunder kan bli utan post, menar man.

Annons

Läs också: Vi satte posten på prov – 95 av 100 brev kom fram dagen efter

Många flyttar ut till sommarstugor på sommaren och väntar sig att få sin post till stugan. De ändrar adress och sätter upp en brevlåda. Men i många fall utan namn eller husnummer.

– Det blir ett stort problem att hitta rätt låda, namn och adress behövs, säger brevbäraren Thomas Sjöbom.

Görgen Byström är chef på brevbäringen i Sundsvall och berättar att problemet är utbrett. De ordinarie brevbärarna säger han lär sig, men nya kollegor eller vikarier har större problem. Vikarier som ofta arbetar just under sommaren.

– Under sommaren har vi mer ovan personal och risken blir ju då större att det blir fel, säger han.

Sommarboende sätter ofta upp brevlådor utan att märka dem, berättar Thomas Sjöbom. Ofta ligger dessa sommarboenden på landsbygden där lantbrevbärarna arbetar. De arbetar närmare kunderna än brevbärare i staden men träffar trots detta inte kunderna så ofta som man kan tro.

Mycket av arbetet går ut på att lämna posten i brevlådor uppställda längs vägen, precis som i staden. Men när brevlådorna inte är nåbara från bilen kan brevbärarna få problem.

– Vissa är helt felvända, men det värsta är ju när man inte ens kan se vem brevlådan tillhör, säger Thomas Sjöbom.

Görgen Byström instämmer.

– Namn på lådan är väl det minsta man kan begära, säger han.

Problemet med omärkta och felvända brevlådor existerar även på andra årstider än sommaren. Men det är under semestermånaderna som det blir märkbart.

– Det är ju inte bara jobbigt för oss utan även för kunderna som riskerar att inte få sin post, säger Görgen Byström.

Thomas Sjöbom har arbetat som brevbärare i 15 år, tre av dessa har han varit lantbrevbärare.

Västernorrland är en av de regioner där lantbrevbäring är som störst. Här har närmare 30% av hushållen lantbrevbäring, en hög siffra jämfört med riksgenomsnittet på 18%. Det visar en undersökning från Postnord.

Samma undersökning visade att lantbrevbärare levererar allt mer paket. Detta i takt med digitaliseringen och framväxten av e-handeln.

– Ja, det blir ju allt mer paket som man levererar, vilket är annorlunda från det arbete lantbrevbärarna gjorde förr, säger Thomas Sjöbom.

Förr, berättar han, gick brevbärarna in till kunder och betalade räkningar, något som i dag är mycket sällsynt.

Brevbäringen är dock fortfarande rankad som en viktig komponent för att ett liv på landsbygden ska fungera. Enligt undersökningen från Postnord rankas den som tredje viktigast efter mobiltäckning och bredband. Efter brevbäringen finner man mataffär, vårdcentral och skola som viktigast.

Mer läsning