Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera präster i stiftet skriver på homouppropet

17 präster från Härnösands stift hade vid 21-tiden i går kväll skrivit under uppropet mot att välsigna homosexuella par. Prästerna anser inte att det finns mandat i Bibeln för att välsigna par av samma kön.

Annons
Den 27 oktober beslutade kyrkomötet att säga ja till en välsignelseakt av homosexuella och att i kyrkoordningen införa en officiell ceremoni för välsignelse av registrerade partnerskap. Beslutet träder i kraft 2006.
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och bestämmer i frågor som rör kyrkans regelverk, kyrkoordningen.
Det handlar inte om någon vigsel. Men frågan är kontroversiell och det är långt ifrån alla präster som känner sig redo att ta sig an uppgiften. Yngve Kalin i Göteborgs stift är en av motståndarna. Han har på sin hemsida på internet startat ett upprop som vänder sig till församlingarna och dess beslutsfattare. På listan skriver de präster under som tycker att beslutet \"står i strid med den ordning för samliv och äktenskap, som Gud genom sitt ord uppenbarat för oss och som definieras som en relation mellan en man och en kvinna. Guds ord tillåter oss inte att välsigna någon annan slags parrelation\". Med sin signatur tar prästen helt avstånd från den beslutade nya ordningen.
17 präster från Härnösands stift hade vid 21-tiden i går kväll skrivit sitt namn på listan, som då sammanlagt innehöll 510 namn.
Det viktigaste med listan är att det blir känt att kyrkomötet har fattat ett beslut som många präster inte stöder, säger Yngve Kalin till Kyrkans Tidning.
Ärkebiskopens närmaste man sa under gårdagen att biskoparna kommer att agera i frågan, och att de som skrivit under behöver prata vidare om bibelfrågor, samlevnadsfrågor och synen på andra människor.
En statlig utredning om vigselrätt för homosexuella ska vara klar 2007. I Nederländerna, Belgien och Massachusetts, USA är äktenskapslagstiftningen könsneutral. Liknande reformer har gått igenom i Kanada och Spanien.

Mer läsning

Annons