Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flyktingpolitiken slår barns liv i spillror"

—Den socialdemokratiska flyktingpolitiken har fullständigt havererat och slagit många barns liv i spillror. Det hävdar Göran Hägglund, kristdemokraternas partiordförande.

Annons
På begäran av kristdemokraterna diskuterades asylbarnens situation i riksdagen i dag. Kristdemokraterna hade begärt en debatt med anledning av den skarpa kritik som FN´s kommitté för barnets rättigheter riktat mot Sverige.
FN-konventionen om barnets rättigheter kom 1989. Den grundläggande artikel tre stadgar att varje åtgärd som rör barn, antingen den vidtas av offentliga eller privata välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska dikteras av hänsyn till principen om barnets bästa.
För kontroll av konventionens efterlevnad finns ett särskilt övervakningsorgan, Kommittén för barnets rättigheter.
Sverige var en av de första länderna som undertecknade barnkonventionen men varje gång kommittén granskat Sverige har man gett skarp kritik, senast i januari i år.
Då var det inte allmänt känt att Migrationsverket avvisar flyktingbarn vars föräldrar gömt sig och kan placera dem på barnhem i flyktigbarnens hemländer.
Samtidigt som FN:s barnkommitté kritiserar Sveriges mottagande av flyktingbarn och attityden mot flyktingar, verkar regeringen ha drabbats av total handlingsförlamning i dessa frågor. Det tillsätts utredningar och frågor bereds men väldigt lite konkret händer. Under tiden slås små barns liv i spillror, skriver kristdemokraterna i ett pressmeddelande.
Kristdemokraterna presenterade i dag ett tio punkters program för bättre flyktingmottagande. Bland annat kräver partiet att apatiska barn beviljas permanent uppehållstillstånd.
Den sista juni 2004 fanns det 7255 personer i landet som var efterlysta för verkställande av avvisning. Av dem var 1532 barn.
I juli 2004 utsattes Sverige för mycket allvarlig kritik från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter när det gäller de asylsökande barnens situation.

Mer läsning

Annons