Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN — en tjänst som förenar

/
  • Kamratgänget Hics med sina jubileumsringar. Från vänster: Sam Madsen, Sundsvall, Christer Clevenpil, Stockholm, Ingvar Fors, Klippan och Håkan Larsson från Karlstad.

\"Vi hade aldrig blivit det gäng vi är om inte FN fört oss tillsammans\" För 25 år sedan gjorde grabbarna i kompisgänget Hics FN-tjänstgöring på Cypern. Sedan dess har de träffats minst en gång om året. — Det finns ingenting som stoppar en Hicsträff, säger de.

Annons
Många kompisgäng i lumpen, på jobbet, under studierna kommer överens om samma sak vi måste fortsätta träffas. Men hur många är det egentligen som fortsätter och förvaltar den vänskap som en gång byggdes upp? Genom äktenskap, familj och skilsmässor. Genom nya arbeten, ny bostadsort eller andra händelser i livet. Det finns tusen ursäkter till att inte träffas och för många kompisgäng eller brödraskap har det nog på ett eller annat sätt fallit ut i sanden.
För Hics är det inte så. Fastän de bor miltals ifrån varandra så har de träffats minst en gång om året under alla de år som förflutit sedan de slog sig samman under en middag på Cypern för 25 år sedan.
Det var förresten under middagen som namnet på gänget kom till.
Håkan hade dragit några bira och fått hicka och på den vägen är det, säger Sam Madsen från Sundsvall som är årets värd för träffen.
Det blir ju inte sämre av att namnet är initialerna på de fyra i gänget. Håkan Larsson från Karlstad, Ingvar Fors, Klippan, Christer Clevenpil, Stockholm och Sam Madsen från Sundsvall.
Träffen i år är ju lite extra eftersom grabbarna firar 25-årsjubileum. De berättar att de inför 15-årsjubileet lät fixa till slipsnålar i guld. Men sedan insåg de att ingen av dem använder slips särskilt ofta.
Vi smälte ner dem och gjorde ett ringar i stället, säger de.
Ringarna tog de på sig under mötets första dag, som alltid är en torsdag.
När de muckade från tjänstgöringen på Cypern bestämde de sig för att de skulle träffas resten av deras liv. Första mötet hade de under en födelsedagsträff i Stockholm och sedan dess har det fortsatt. Värdskapet är löpande och under träffarna är det värden som bestämmer vad som ska ske.
Många är historierna om deras träffar och de nämner när de hyrde en båt i Stockholm eller när Sam skulle lära grabbarna att köra Scooter. Några längre resor har det inte blivit ännu och tillbaka till Cypern, där allt en gång började, vill de inte. Det skulle inte kännas rätt tycker de. Men de pratar om en eventuell resa till Sydostasien.
Hittills har de träffat ett kompisgäng som också hållit ihop under många år. Det var ett travgäng de mötte på ett hotell i Karlstad för ett antal år sedan.
De sa till oss att hålla i det här, berättar grabbarna.
Under åren har de blivit väldigt tajta i gruppen och de berättar att det är lite av en syskonkänsla som de känner. I början pratade de mycket om minnena från FN-tiden. Men nu finns det annat som håller dem tillsammans. Ett exempel på sykonkänslan är att de vid träffarna brukar spela Kubb. Till det lägger grabbarna fem timmar en timme för spelet och fyra för bråk om reglerna.
Det är lite av ett ödets ironi att det var just under en tjänstgöring för de förenade nationerna som de träffades.
Vi hade aldrig blivit det gäng vi är om inte FN fört oss tillsammans, säger Ingvar Fors.
Det råder inget som tvivel om att kompisgänget är riktigt sammansvetsat och hör till de få som faktiskt fortsätter att träffas år efter år.
Det är aldrig något snack om att det kan lösas upp utan skiljs det gör vi när vi dör, säger grabbarna i kompisgänget Hics.

Mer läsning

Annons