Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke får ingen bostadsanpassning: "Jag kommer ingenstans"

Multisjuke Folke Nordling ansökte om att få bostaden anpassad med breddade dörrposter och en ramp vid ytterdörren. Efter sitt andra avslag börjar han att misströsta.
– Jag vill inte bo på ett hem, varken på Tomtegränd, i Matfors eller någon annanstans. Jag vill bo kvar här, i mitt hem, säger Folke.

Annons

Han lider av Artros som gjort att det ena benet är fullkomligt slut. Knät viker sig inåt och orsakar svår smärta. Någon operation är inte att tänka på eftersom en stroke för två år sedan gjort att hjärtat är försvagat.

– Läkaren säger att det är helt uteslutet med operation, mitt hjärta klarar inte det. Inom kort kommer jag att sitta i rullstol, säger Folke uppgivet.

Läs också: Karin, 88, fast i ofrivillig husarrest: "Blir tredje sommaren jag sitter inne"

Efter stroken 2014 blev han kvar på sjukhuset i två månader och vårdades därefter på Lindgården i tre månader. Där blev han erbjuden en plats i kön till ett servicehus. Han tackade ja till erbjudandet utan att veta att det skulle straffa honom längre fram.

– När jag fick en plats på Tomtegränd kände jag att de som bor där är väldigt gamla. Jag tackade därför nej till platsen och i och med det blev jag av med möjligheten att få bostadsanpassning. Jag hade aldrig en tanke på att det kunde fungera på det här sättet. Nu sitter jag där jag sitter. Jag kommer ingenstans, och inom en snar framtid kommer jag att få sitta i rullstol och då kommer jag bli helt låst, säger Folke som själv är 69 år.

Anpassningen handlar om en ramp vid entrén och en i trapphuset. Folke vill också att man breddar dörrposterna i lägenheten så att rullstolen går igenom.

– Det skulle innebära väldigt mycket för mig, med bredare dörrposter kan jag rulla omkring i lägenheten själv. Livskvaliteten skulle öka om jag fick komma ut ibland, säger Folke Nordling.

På kommunen kan man inte kommentera det enskilda fallet på grund av sekretess.

– Vi följer Boverkets regler när det gäller bostadsanpassning. Om någon har sökt och blivit erbjuden en lägenhet på ett fungerande boende, har ju kommunen hittat en lösning för den personen. Sen kan det alltid uppstå nya situationer och då gör vi nya prövningar i de enskilda fallen, säger handläggaren Birgitta Selin på stadsbyggnadskontoret.

Folke Nordling trivs bra i lägenheten där han bott de senaste 16 åren.

Folke Nordling är multisjuk och har nu fått avslag på önskemål om bostadsanpassning. Han ifrågasätter regelverket som sätter stopp för möjligheten att få bo i egen lägenhet.

Folke tillbringar mycket tid vid köksbordet där han har alla mediciner. Benen är så dåliga att han snart blir rullstolsburen.

Mer läsning

Annons