Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Föräldrar har ingen koll på regler"

/
  • Bengt Wikström, utbildningsansvarig för Matfors skoterklubb, är orolig över det tummas på säkerheten när det gäller skoteråkning.
  • Magnus Widmark och Bengt Wikström från Matfors skoterklubb menar att busåkandet har ökat i vinter.
  • Peter Granåsen, ordförande i Timrå Snöskoterklubb tillika ordförande i Snofed.

Som Dagbladet kunde berätta på måndagen så anser Matfors skoterklubb att skoterbuset har ökat. Men också säkerhetstänkandet hos föräldrarna kring skoteråkandet har försämrats.
– Föräldrar har ingen kolla alls på regler. Det är ju väldigt sorgligt, säger Bengt Wikström, ansvarig utbildare inom Matfors skoterklubb.

Annons

Han har hållit i utbildningar sedan 1994, och i samband med att Dagbladet tog upp problemen med busåkandet framförde Bengt Wikström att säkerheten har försämrats.

– Det är många föräldrar som sitter och kör med sina barn framför sig mellan sig och styret och skulle det bli ett tvärstopp så åker de fram och kan klämma sönder bröstkorgen på barnet, menar han.

Det behövs inte mer än 7 km/h för att skador ska uppstå, menar Bengt Wikström.

– Det här måste föräldrar som åker tänka igenom.

En annan sak som äventyrar barnens säkerhet är när skotern har en kälke bakom där föräldrarna låter barnen åka på. Bengt Wikström bor precis intill en lägda, inte långt från macken i Vattjom och kan från sitt fönster hur barnen riskerar att skadas.

– Sitter man på en skoter så tycker man inte att det går fort. Men jag har ju sett barnen, hur de flyger av här ibland när de åker runt, runt här utanför, inne på förbudsområdet. Föräldrar har ingen koll alls på regler. Det är ju väldigt sorgligt, säger Bengt Wikström.

Ett annat problem anser han är att många ungdomar kring 13 -14-årsåldern kör skoter utan registreringsskylt.

– Skotrarna är oregistrerade så det finns ingen försäkring, det finns otaliga sådana skotrar här, hävdar Bengt Wikström

Och han får medhåll i sitt resonemang av Peter Granåsen, ordförande i Snofed, Sveriges snöskoterägares riksorganisation. Föräldrar som skjutsar sina barn framför sig på skotern förleds att tro att tro att man har kontroll, menar han.

– Det är ett väldigt, väldigt farligt sätt att skjutsa barn på. Rent säkerhetsmässigt är det bättre att den vuxna tar smällen än om ett barn kläms ihjäl, säger Peter Granåsen.

När det gäller föräldrar som låter sina barn och ungdomar köra skoter så handlar det om en attitydfråga, menar Peter Granåsen.

– 99,9 procent av de som kommer på förarbevisutbildning har kört skoter trots att de inte får köra. Men om du frågar någon elev på körskolan så är det inte säkert att de har kört bil innan, säger han.

Förutom sitt uppdrag i Snofed så är Peter Granåsen också ordförande i Timrå snöskoterklubb, och tycker inte att busåkandet där har ökat. Men det förekommer att skotrar körs utan registreringsskylt eller inte är inregistrerade.

– Det tycker jag är allvarligt, och jag tycker faktiskt att det är en polisiär angelägenhet, säger Peter Granåsen, som liksom Matfors skoterklubb efterlyser fler polisiära insatser.

– Risken att stoppad här är lika med noll, avslutar han.

Mer läsning