Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlängd körtid när gamla E4 byggs om: "Det är anmärkningsvärt"

När den gamla E4 byggs om kan vägen mot Skönsberg ta 40 procent längre tid under rusningstrafik. "Jag tycker det är otroligt upprörande", säger Gunilla Molin (M).

Annons

Den gamla E4, numera väg 562, ska genomgå många förändringar. Bland annat ska vägen minska till enbart en fil i båda riktningar, från Köpmangatan och förbi kasinot. Konsekvenserna blir att framkomligheten för bilar blir nedsatt och tiden med tät trafik morgon och eftermiddag kommer att förlängas med uppskattningsvis 40 procent.

Gunilla Molin (M) i stadsbyggnadsnämnden, är upprörd över detta faktum.

– När man säger uppskattningsvis, kan det lika gärna bli mer. Jag kallar det en fördubbling. Vi kommer stå nästan dubbel tid i trafiken på den sträckan. Både på morgonen, när vi ska till jobbet, och eftermiddag, när vi ska hem från jobbet. Jag tycker det är otroligt upprörande och det är anmärkningsvärt att majoriteten inte reagerar på detta, säger hon.

Gunilla Molin (M).

Anders Hedenius (S) är ordförande för stadsbyggnadsnämnden och håller inte med om att det är anmärkningsvärt.

– I värsta fall kanske det blir upp mot 40 procent längre tid vid rusningstrafik. Det är tiderna vid åtta på morgonen och runt eftermiddagen vid fyra, halv fem som påverkas. Från järnvägsstationen till trafikplats Skönsberg innebär det kanske en längre körtid på fyra minuter. Det är ingen dramatik, även om Gunilla Molin, som företrädare för oppositionen, kanske vill dramatisera det, säger han.

Läs också: Smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – så förändras gamla E4 genom Sundsvall

Att körtiden blir något vid dessa tider längre ser han som en rimlig betalning sett till slutresultatet.

– Det kommer bli ett väldigt fint och öppet gångstråk som håller ihop inre hamnen, södra och norra kajen, tillsammans med stenstaden. Tanken är ju bland annat att öppna upp för människor så att de kan röra sig mellan stadsdelarna på ett bra sätt. Förhoppningsvis hittar förarna alternativ om de tycker det behövs. Sträckan kommer räcka väl till de mängder som trafikerar den i dag, säger Anders Hedenius.

Läs också: Skisserna avslöjar – så här ska gamla E4 genom Sundsvall förändras

Mer läsning