Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen av granatäpplen har exploderat

/

Bomber och granater. 24 möss har fått Sundsvallsborna att flockas vid butikernas fruktavdelningar. En liten amerikansk studie har mer än tjugodubblat försäljningen av granatäpplen på Ica Kvantum i Nacksta.

Annons
Det var i slutet av september resultaten av studien presenterades. Undersökningen var liten och gjord dels på prostatacancerceller i laboratorier, dels på möss som bar på en människoliknande prostatacancer.
En grupp av djuren fick dricka vatten, de andra fick juice med granatäppleextrakt. Tumörerna försvann eller minskade rejält hos djuren som fick högst dos extrakt.
Andra forskare som kommenterat studien påpekar att den genomförts på möss som har ett försvagat immunsystem och att de fått höga doser av extraktet.
Men studien slogs upp stort i media och nu märks effekten i livsmedelsbutikerna.
Jag blev förvånad när jag tittade i statistiken, säger Per Dahlin, frukt- och gröntansvarig vid Ica Kvantum i Nacksta.
Under perioden januari - augusti sålde avdelningen omkring 200 granatäpplen. Från september till i mitten av november var siffran 1500, en dramatisk ökning med andra ord.
Per Dahlin har jobbat 20 år i branschen och aldrig varit med om något liknande när det gäller en så udda frukt.
Under min tid hos frukt- och gröntgrossisten SABA såldes ungefär 3-4 lådor granatäpplen i veckan till sammanlagt 150-200 butiker. Nu behöver vi 10-15 lådor i veckan bara till den här butiken, säger han.
Per Dahlin berättar om äldre damer som frågar efter \"frukterna som äldre herrar ska ha\". En del kallar dem \"granitäpplen\" eller \"något konstigt äpple\".
Han är övertygad om att undersökningen är orsaken till rusningen.
Tomas Lindström, frukt- och gröntansvarig hos Willys på Ortviksvägen, har märkt av samma tendens.
Jag har inga siffror, men vi har säkert fördubblat omsättningen av granatäpplen på senaste tiden, säger han.
Eva Haglund på Coop Forum, Norra vägen, säger att försäljningsökningen syntes med en gång efter att studien presenterats.
Men chefen för urologkliniken i Sundsvall, Lars Danielsson, varnar för övertro på studien.
Vi kan absolut inte säga att vi vet att granatäpplen hjälper, och det är inget vi rekommenderar.
Enligt honom är det ingen större idé att börja äta granatäpplen vid 75 års ålder. Prostatacancer anläggs ofta tidigt i livet.
Obducerar man män i 30-årsåldern som dött av andra orsaker hittar man härdar av prostatacancer hos ungefär en tredjedel.
Danielssons förebyggande råd är i stället: undvik fett och socker, satsa på motion samt mycket frukt och grönt i största allmänhet.

Mer läsning

Annons