Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare misstänker stort mörkertal

Bäckensmärta hos kvinnor som använder hormonspiral kan vara betydligt vanligare än statistiken visar.

Ofta saknas kunskap om hur bäckensmärta ska diagnosticeras.

– Men vi har visat att undersökningsmetoder finns, säger Per Kristiansson, docent vid Primärvårdscenrum och specialist i allmänmedicin.

Annons

Tillsammans med sjukgymnasterna Thomas Torstensson och Anne Lindgren fick han nyligen en vetenskaplig artikel publicerad i den amerikanska medicinska tidskriften Spine.

Artikeln bygger på flera års studier av en grupp kvinnor med graviditetsrelaterad bäckensmärta (foglossning) och visar bland annat att rätt diagnostik och behandling kan lindra smärtan.

Studien skulle också kunna bli till hjälp för kvinnor som på andra sätt än graviditet blivit utsatta för hormonell påverkan av bäckenet, till exempel av hormonspiral.

Det finns risk för att många kvinnor i dag får problematiken diffust beskriven som ryggvärk, vilket inte är ologiskt eftersom värk till följd av foglossning kan stråla upp mot ländryggen. Den verkliga orsaken till smärtan skulle kanske kunna avslöjas genom en ny typ av undersökning.

– Man ska inte bara undersöka utsidan av bäckenet utan även insidan. Här tror jag att vår studie kan få betydelse för diagnostiken, säger Per Kristiansson.

Utöver de båda Sundsvallskvinnorna, som för några veckor sedan anmälde sina bäckensmärtor som läkemedelsskador, kan han erinra sig ytterligare ett fall i Sundsvall där en kvinna uppvisat foglossningssymptom efter att ha använt hormonspiral.

När han provocerat vissa punkter inuti deras bäcken har de känt kraftig smärta. De uppger också att de blivit bättre efter behandling med kortisonsprutor.

Mer läsning

Annons