Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarsatsning på kvinnor

Kvinnor halkar ofta efter män i den akademiska karriären.
Därför har Mittuniversitetet satsat 10 miljoner kronor på att få fler kvinnor att gå hela vägen till professors- eller docentnivå.

Annons
Sent i våras beslöt universitetsstyrelsen att avsätta pengar och uppdra till rektor att fördela dem.
Nyligen delades de sista pengarna ut, och många av de kvinnor som kommit i fråga har redan satt igång med att samla de meriter som är nödvändiga för att bli professor eller docent. Tanken är att de under den aktuella tiden, som kan vara allt från en månad till ett år, enbart ska ägna sig åt forskning och inte ha några andra arbetsuppgifter.
Eftersom en del av pengarna kommer från de extra forskningsresurser som regeringen tilldelade Östersund i försvarsuppgörelsen är majoriteten av kvinnorna stationerade i Östersund.
Men även Sundsvall kan få en ny professor i zoofysiologi och två docenter i organisk kemi respektive omvårdnad om allt slår väl ut. Allt som allt kan satsningen ge fyra nya kvinnliga professorer och mer än tio nya docenter.
Det är sådana krafttag som måste till för att det ska hända något, säger diskrimineringshandläggare Mona-Lisa Björk.
Mittuniversitetet har i nuläget fem professorer och en biträdande professor som är kvinnor, jämfört med 30-40 män. Enligt regeringens krav ska 22 procent av professorerna vara kvinnor år 2008.

Mer läsning

Annons