Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning är kul vid Mittuniversitetet

/
  • Dissektion av en abborre för att studera hur innehållet i magen på en abborre ser skedde vid stationen för naturvetenskaplig forskning om livet under vattenytan.

I går var det öppet hus vid vis Mittuniversitetet för att visa allmänheten kul och spännande forskning.
– Vi måste försöka profilera oss, berättade Andreas Aronsson doktorand i det som lever i sötvatten.

Annons
Under några eftermiddagstimmar var det fritt fram fär allmänheten att ta del av praktisk forskning eller lyssna på föreläsningar vid Campus i Sundsvall.
Förhoppningen var att locka familjer med ungdomar och deras kompisar. Målsättningen för doktoranderna var att visa upp sin forskningen på ett begripligt sätt så att intresset väcktes.
Det var inte bara Sundsvall som ville visa vad som händer bakom universitetsmurarna utan samma sak skedde på alla universitet över hela Europa.
Bland de praktiska som visades upp fanns bland annat att uppleva höjd. Här fanns det två möjligheter. Dels att med rep hissa sig ner sig från fem våningars höjd.
Ett annat sätt var att sätta sig på testcykeln och trampa. Att sedan efter en stund få en mask över munnen att andas i och minska syretillförseln till sju procent för att visade skillnaden på kroppsansträngning hos kroppen när den befinner sig på drygt 4 000 meters höjd.
Påfrestningarna blev omgående tydliga med högre puls som visade kroppens försvar för att höja syretillförseln genom fler slag.
Bland annan forskning som visades upp var naturvetenskap med mikroskop, mätmetoder och där de som var intresserade kunde genomföra dissektion av fiskar för att se vad fiskrens egentligen var.

Mer läsning

Annons