Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning i Sundsvall löste internationell konflikt med Kina

/

Arbetsmiljöforskning från Sundsvalls sjukhus gav bra vibrationer som löste en internationell konflikt mellan Kina och västvärlden.
Tack vare tillgänglig kulturneutral information om vibrationsskador räddas en internationell konferens för forskare i Peking i oktober.

Annons

Tohr Nilsson är före detta verksamhetschef för arbets- och miljömedicinska kliniken vid Sundsvalls sjukhus. Tillsammans med kollegor från Göteborg och Umeå har man gjort studier i Sundsvall på Valmet, som tidigare hette Sunds Defibrator. Denna forskning har bland annat legat till som grund för de lagar och föreskrifter som gäller i EU för vibrationer i arbetslivet och medföljande medicinska kontroller.

Ett syfte för arbetsmedicin är att ge både arbetare och företagshälsovården information om hur man kan skyddar sig från vibrationsskador.

– Arbetare inom mekanisk industri kan vara utsatta för risker från vibrerande verktyg liksom de som jobbar inom byggsektorn. Det kan handla om allt från bilning till arbete med vibrerande handverktyg. De som gör håltagning i cement vid stambyten är till exempel extremt mycket exponerade, säger Tohr Nilsson.

Vetenskapssamhället för vibrationsskador håller en stor internationell kongress vart fjärde år och nästa möte ska hållas i Peking i Kina. Europa har infört ett regelverk med medicinska kontroller för vibrationsskador.

– Därför fanns det ett intresse från i första hand tyska företrädare att även Kina ska producera varor med hänsyn tagen till risken för vibrationsskador. Man ställde därför kravet att konferensen skulle hållas i Kina endast om det görs känt att det finns hälsorisker som det kinesiska näringslivet måste ta hänsyn till, säger Tohr Nilsson.

Tveksamheter från de kinesiska myndigheterna att acceptera detta krav medförde problem för konferensarrangörerna.

– Så fort man lade upp en hemsida för konferensen så stängdes den ner, säger Tohr Nilsson.

Och här kom alltså Sundsvall in i bilden. Det utbildningsmaterial som man tagit fram i Sverige var dels faktagranskat och fritt tillgängligt på nätet via WHO, dels översatt till kinesiska samt utformat på ett "kulturneutralt" sätt. Det innebär till exempel att personer på bilder inte var vita, färgade, svarta eller gula utan helt enkelt gråa. Och man undvek även andra kulturbärande markörer.

– Det här gjorde att Kina kunde acceptera materialet, säger Tohr Nilsson.

Själv åker han till Kina i oktober för att hålla en halvdags utbildning före konferensen utifrån detta material.

– Det är roligt att vårt arbete här i Norrland har så stor tyngd att det gör avtryck i det vetenskapliga samhället vad gäller vibrationsskador. Det material som vi har tagit fram har löst en konflikt mellan vetenskapssamhället och Kina, säger Tohr Nilsson.

Mer läsning

Annons