Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första sommarjobbet: Hasse paketerade korvar – men blickade mot Sporthallsbadet

Artikel 10 av 10
Första sommarjobbet
Visa alla artiklar

När Hasse Bergqvist, 55, var 14 år gammal paketerade han korvar på löpande band för storföretaget Scan. I dag är han arenchef för Himlabadet i centrala Sundsvall.

Annons

– Det var åren innan moppeåren och för min del handlade det om att få ihop pengar för att köpa en moppe.

Hasse Bergqvist poserar stolt framför badet han varit med och rustat upp.

Det är tisdagsförmiddag en solig sommardag och Himlabadet är proppfullt. Hasse har fullt upp med renoveringen när vi träffar honom, men han har tagit sig tid för en intervju.

– Det brukar se ut så här på sommaren, säger Hasse och ler självsäkert.

Första sommarjobbet spenderades på storföretaget Scan. Hela sommaren stod han och pakterade åttapack med prinskorvar av den enkla anledningen att han ville tjäna sina egna pengar. På den tiden fanns det inte maskiner till sådant.

Läs också: Första sommarjobbet: Från trädgårdsmästare till mästare av Höga kusten

Hasse berättar att han redan i tidig ålder var litet orolig och otålig, men att det var bra för honom att stå på ett och samma ställe.

– Det var fruktansvärt tråkigt. Jag hade myror i arslet och där var man tvungen att stå och packa dessa prinskorvar på löpande band. Skulle jag gå därifrån fick man stanna hela konkarongen. Det var nyttigt för mig.

Kort därefter gick Hasse in för simningen helhjärtat och blev enligt honom själv "halvskaplig" på att simma. När SM-guldet i bröstsim från tidigt 1980-tal kommer på tal ler han blygsamt. I vilket fall ledde det till en internationell simkarriär och Hasse fick resa världen över.

Även om det var väldigt intensiva år ser han tillbaka på dem med glädje:

– Det är jätteroligt att komma ut och se världen. Även om det mesta du ser är simhallar och hotell. Det är väldigt lärorikt att komma ut och träffa folk från andra kulturer, berättar Hasse.

Hasse Bergqvist är arenachef för Himlabadet i Sundsvall.

Sommarjobbet på Scan blev med andra ord Hasses första och sista sommarjobb. Han sysslade med försäljning i något år innan han vid 23-årsåldern växlade om till simtränare på heltid.

Varför just simningen blev den stora passionen i livet vet han inte riktigt själv:

– Ska jag vara helt ärlig vet jag inte till 100 procent. Men brorsan simmade så jag halkade väl in på något bananskal där och sedan råkade jag bli skaplig duktig så jag fick åka ut och resa i världen. Jag är glad att jag har en simkarriär bakom mig.

Läs också: Första sommarjobbet: Motorprofilen Lars-Åke Krantz var dräng på slåttanna

Som bästa minne från sin egna simkarriär har han europamästerskapet 1981 i den forna socialistiska federativa republiken Jugoslavien.

– Hela året 1981 var fantatiskt. Jag vann SM och fick simma i semifinalen under EM.

Hasse tycker ändå att att det blev ännu roligare när han sadlade om från simmare till tränare. Mycket hann han uppleva under sina tolv år som ledare i landslaget:

– Det roligaste är väl framför allt de tre olympiska spelen där jag har fått ha hand om en massa duktiga simmare som tagit OS-guld, silver och brons genom åren.

Hasse Bergkvists första sommarjobb var att paketera korv på löpande band på Scan.

Hasse gjorde sitt sista OS i Aten 2004 innan han valde atttrappa ner på simengagemanget och småningom byta jobb, utan att behöva gå så långt från SSS-kansliet och bassängen. Kommunens himlabadsprojekt väntatde.

– Jag hjälper fortfarande till i klubben ibland men i och med att ledarjobbet är ett heltidsjobb blir man tvungen att göra ett val och jag trivs här.

Precis som alla andra sporter tillkommer skador med idrottandet. När han ska berätta vad som var det jobbigaste i rollen som tränare var att tackla simmarnas skador och lämna diverse besked:

– Det är aldrig kul att berätta för någon att denne inte kommer kunna fullfölja mästerskapet. De tränar ju stenhår 4–6 timmar per dag i flera års tid för ett stort mål, man tar sig till målten och sen får man inte visa upp vad man kan. Det är inget man skakar av sig på någon dag och det blir många skador, berättar han och referar självklart till tidigare händelser.

Han själv har lyckats hålla sig undan från de grövre skadorna förutom lite ryggproblem under åren som simmare.

I dag har Himlabadet runt 50 anställda och Hasse kan se tillbaka på åtta framgångsrika år.

– Det har gått jättebra. Vi har fått en fantatisk bra personalstab och vi drar väldigt mycket folk som du ser här bakom. Omsättningen blir svår tala exakt om med tanke på alla interndebiteringar, men intänkterna ligger på cirka 25 miljoner.

På frågan om föräldrarna hade någon inverkan på hans karriärsval skrattar han och svarar:

– Vi ligger så långt ifrån varandra så att det inte är sant. Farsan jobbade inom industrin och därefter på ett lager hos en matgrossist. Mamma jobbade på kontoret på Scan och det var väl så jag fick mitt första sommarjobb. Skilladen är väl att jag jobbade där i sex veckor och hon i 50 år, berättar Hasse och skrattar igen.

Om Hasse Bergqvist

Namn: Hans Peter Mikael Bergqvist.

Familj: Sambon Ulrica och dottern Lina.

Bor: Skottsund.

Jobbar: Arenachef på Himlabadet.

Intressen: Åka båt och skoter.

Ser helst på TV: Idrott.

Läser helst: Deckade och faktaböcker.

Musik: Allätare men gillar flummig 70-talsmusik.

Hemlig last som inte är hemlig: God mat och rött vin.

Favoritresmål i livet: Djungelsafari i Sydafrika. Plural.

Husdjur: Två katter, Maja och Svartnos. Maja bor på golfbanan i Skottsund under sommaren och kommer enbart tillbaka under vinterhalvåret. Kallas "Golfkatten" av omgivningen.

Stolt över: Karriären och idrottsåren. Att kunna lyckas ihop med andra människor.

Favoritmat: Svag för thaimat.

Alla artiklar i
Första sommarjobbet
Annons