Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstärkt tillsyn av äldre

I går var det fullsatt hos Röda Korsets lokal på Affärsgatan i Kvissleby. Pia Anderson från Landstingets välfärdsavdelning föreläste om tillsynen av äldre i kommunen.

Annons
Sedan två år tillbaka finns kvalitetsgarantier inom hemtjänst och äldreboende.
Då förstärktes också tillsynen av äldrevården med två nya tjänster i Västernorrland. Det gav oss ökade möjligheter att vara ute bland äldre på ett helt annat sätt. Se till så att äldre inte blir kvar i sängarna till långt in på förmiddagen, säger Pia Andersson.
Om det finns missförhållanden på något äldreboende eller att någon äldre person på något sätt far illa så anmäls detta till socialnämnden som får åtgärda problemet.
Jag är socialkonsulent och ska se till att socialtjänstlagen efterlevs. Där ingår bland annat tillsyn av omsorgen av äldre människor som har något behov av hjalp, säger Pia Andersson i sitt anförande.
Det var Röda Korset i Kvissleby som bjudit in Pia ndersson från Landstinget och Gunnar Mårtensson från anhörig och frivilligcentum Reflexen.
Reflexen ska vara en naturlig mötesplats för anhöriga som har behov av att bryta sin isolering och att få stöd i sitt arbete som anhörigvårdare. Att möta andra med liknande behov av kontakter och stimulans, säger Gunnar Mårtensson från Reflexen i Skönsberg.
Röda Korset har som en av sina uppgifter att aldrig tillåta människor i dagens Sverige ska sluta sina liv i isolering samt få bristande vård eller omsorg.
Det är fantastiskt att se så många som hörsammat inbjudan till den här föreläsningen. Det betyder att det finns ett stort berhov av en mötesplats, framför allt för äldre människor, säger Karin Nyberg, ordförande för Röda Korset i Njurunda.

Mer läsning

Annons