Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarar husmäklaren som anklagas för att ha lurat pensionärer: "Inga brott har begåtts"

En mäklare misstänks för att ha lurat sina klienter i Sundsvall på miljonbelopp vid en fastighetsaffär. Men nu hävdar mäklarens advokat att inga brott har begåtts.

Annons

Läs också: Mäklare i Sundsvall polisanmäld – misstänks ha lurat pensionärer på miljonvinst

Mäklaren som ST tidigare har berättat om arbetade fram till för några dagar sedan på en välrenommerad mäklarfirma i Sundsvall.

Mäklaren har nu stängts av från jobbet, polisanmälts och anmälts till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, misstänkt för att ha lurat ett pensionärspar i en fastighetsaffär. Mäklaren åtog sig enligt misstankarna att sälja parets villa, men anklagas för att aldrig ha ordnat några visningar och för att inte heller ha lagt ut villan på anbud.

I stället köpte mäklaren villan själv för 2,5 miljoner kronor, trots att den ska ha varit värderad till 3,5 miljoner. Nu utreder polisen dessutom mäklarens tidigare affärer i Sundsvall, för att undersöka om andra kunder kan ha blivit lurade på liknande sätt.

– Mina klienter är äldre personer som har en god man eftersom de inte längre har förmågan att ta tillvara sina egna intressen. De har blivit vilseledda och utnyttjade av mäklaren, säger pensionärsparets advokat Fredrik Burvall.

ST har sökt mäklaren för en kommentar men denne har inte varit anträffbar. Via sin advokat Jerker Öhrfeldt låter mäklaren ändå hälsa att inget som helst brott har begåtts:

Mäklarens tidigare fastighetsaffärer i Sundsvall utreds också för att undersöka om kunderna har blivit lurade.

– Min klient är helt oförstående inför anklagelserna och förnekar bestämt brott, säger Jerker Öhrfeldt.

Advokaten medger delvis de faktiska omständigheterna, det vill säga att mäklaren köpt villan av pensionärerna.

– Men mäklaren har aldrig haft uppdraget att förmedla en försäljning utan bara köpt villan till sig själv. Det är inget brott att köpa ett hus även om man är mäklare, och det står säljarna fritt att sälja till vem de vill. Pensionärerna har dessutom själva velat sälja villan till mäklaren.

Spelar det inte någon roll att pensionärerna hade en god man och inte kunde tillvarata sina egna intressen på ett bra sätt?

– Mäklaren kände inte till att pensionärerna hade en god man, men de har absolut inte fått något underpris eftersom villan hade ett stort renoveringsbehov.

Hur ställer ni er till att polisen nu även har börjat utreda andra fastighetsaffärer som mäklaren gjort i Sundsvall?

– Mäklaren förnekar brott. Det finns inget olagligheter i fastighetsaffärerna, varken nu eller tidigare.

För dig som loggar in: Allt fler mäklare anmäls för fusk och lockpriser vid husköp

Läs också: Mäklare dömd för hemfridsbrott

Mer läsning