Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande ingen handlingsplan för skolan: "Vi riskerar ett vikariestopp till hösten"

Det finns fortfarande inget konkret förslag för hur man ska sänka det stora underskott som skolan beräknas få i år.
– Jag är uppriktigt oroad att man inte kommit med något konkret än och att vi riskerar ett vikariestopp till hösten, säger Johan Landström (L).

Annons

I maj kom chockprognosen för skolan i Sundsvall, att man beräknas gå back 88 miljoner kronor i år.

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back

Sedan dess har tjänstemännen på Barn- och utbildningsförvaltningen försökt analysera varför det stora hålet finns i budgeten.

Inför sista nämndsmötet den 22 juni, innan sommaruppehållet, hoppades politikerna på att få en konkret handlingsplan. Men det har man inte fått enligt Johan Landström (L).

– På utskottet fick vi bara veta att man skickat tillbaka det hela till områdescheferna, att två chefer fått godkänt och de andra fått backning. Totalt har de sänkt prognosen till 76 miljoner, men vi har inte fått reda på hur, säger han.

Johan Landström (L) är oroad att inget konkret läggs fram för att vända underskottet.

Johan Landström (L) har sedan tidigare erfarenhet av att ha suttit i Barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Han tycker att det skiljer sig mycket mellan kommunerna. Här får inte politikerna handlingar i tid gällande till exempel ekonomiprognoser. I stället får man muntliga genomgångar.

Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvalls kommun säger att det kommer att komma en skriftlig redogörelse innan nämndsmötet 22 juni.

– Vi hade på utskottet en muntlig genomgång över vad vi gör och hur vi ligger till nu. Det är ingen som framfört kritik till mig om bristande information, men jag ska höra med nämnden om de tycker så, säger Lars Karlstrand.

Han berättar att sänkningen från 88 miljoner i underskott till 76 miljoner beror på att områdescheferna fått räkna om budgeten. En del kan relateras till att man inte räknat tillräckligt noggrant. Men en del är också relaterat till besparingar man anser sig kunna göra.

– Två skolområdeschefer har fått godkänt. De övriga har fått reda på att de måste jobba mer på det här, säger han.

En del i planen att spara pengar har också varit en omorganisation, med färre skolområden och färre skolområdeschefer.

Läs också: Skolchefer får gå efter katastrofsiffrorna

Av de 88 miljonerna är 15 miljoner relaterat direkt till ökade lokalkostnader. Tio miljoner till ökade kostader för tillexempel hjälpmedel och assistans. 18 miljoner är en skuld från i fjol från en lärarsatsning som gjordes.

– Vi betalade ut pengar i förskott till skolområdena för lärarsatsningen men när vi fick stödet från staten så betalade vi inte tillbaka pengarna vi lånat ur kommunbudgeten. Det är kostnader vi får ta nu så det underskottet skulle egentligen ligga på fjolåret, säger han.

Läs också: Elin Nilsson (M) till hård attack efter chocksiffrorna – Vi måste byta ledning

Johan Landström (L) hoppas nu på mer information till politikerna och att man kommer med ett konkret besparingsförslag att ta ställning till, helst till nästa nämndsmöte.

– Det är en grundförutsättning för att kunna fatta ett välgrundat beslut att få rätt information och i tid, säger han.

Mer läsning