Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart om bibliotek

Framtiden är fortfarande osäker för biblioteken i Skönsmon, Nacksta och Bosvedjan.
Det står klart efter att barn- och utbildningsnämnden sagt nej till att ta över kostnaderna biblioteken.

Annons
Kultur- och fritidsnämnden brottas i år med ett rekordstort besparingskrav på 15,6 miljoner kronor.
Men trots överhängande hot har politikerna valt att freda biblioteken och en tjänst som museipedagog. Lösningen blev att försöka föra över kostnaderna på 1,6 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden.
Nu har frågan beretts hos barn- och utbildningsnämnden. Och vid mötet i onsdags satte politikerna ner foten - det finns inga pengar till biblioteken. Det var både politiker och tjänstemän överens om.
Förslaget var att statliga bidrag i form av Wärnersonpengar skulle användas. Men det går inte eftersom reglerna säger att inte går att stödja biblioteksverksamhet som delvis riktar sig till vuxna med liknande statsbidrag.
Både socialnämnden och kultur- och fritid verkar vilja hitta grejor som de kan föra över till oss. Jag tycker att det är konstigt, även om jag är den förste att säga att skolbiblioteken är viktiga, sade Elisabeth Eng-Åkerlund (s) vid nämndsmötet i onsdags.
Partikamraten Margareta Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tycker att situationen nu blivit tråkig.
Det här är kombinerade folk- och skolbibliotek. Från vår sida var det ett sätt att försöka att klara öppettiderna i varje fall under dagtid.
Klarar ni era besparingar utan att stänga biblioteken?
Det får vi ju titta på. Det blir jättetufft, säger Margareta Johansson.
Utöver det här jobbas det för fullt inom kultur- och fritid för att dra ner 1,5 miljoner kronor för kostnader på mellanchefer. Det arbetet är heller inte klart.
Vi jobbar vidare med den frågan, det pågår förhandlingar på olika sätt, säger Margareta Johansson.
Längst har man kommit hos ungdomsavdelningen och fritidsavdelningen. Svårare verkar det vara att slå ihop kulturavdelningen och museet under en chef.

Mer läsning

Annons