Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrika Ek från Sundsvall utsedd till Årets kvinnliga äventyrare

Sundsvallsäventyraren Fredrika Ek fick under internationella kvinnodagen ta emot priset som Årets Äventyrare 2017.
Priset fick hon ta emot på Stockholmsmässan.

Annons
Bild: Privat.

Efter 1 042 dagar och 5 100 mil i cykelsadeln blev Fredrika Ek utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2017. Sundsvallsbon cyklade genom 45 länder och fem olika världsdelar och samlade i samband med detta in upp till 850 000 kronor för bland annat utsatta flickor.

Tidigare har hon tilldelats priset som årets äventyrare i Europa.

För Plus-kunder: Efter 5000 mil på cykel – nu tilldelas Fredrika priset som årets äventyrare i Europa

Prisutdelaren Ola Skinnarmo ställde frågan kring hur det har varit att cykla som kvinna.

– Det har varit mitt absolut starkaste kort. När jag har kommit till olika platser har jag aldrig uppfattats som ett hot, och alltid blivit väl mottagen, säger Fredrika Ek.

Fredrika Ek lämnade Sundsvall för att cykla jorden runt den 8 mars 2015.

Årets manliga äventyrare blev Christian Bodegren som vandrat 5095 kilometer tillsammans med två kameler – den längsta ensamvandringen med kamel som gjorts i modern tid.

– Pristagarna inspirerar verkligen till äventyr, vilket är bland det viktigaste, kommenterar Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB, i ett pressmeddelande.

För Plus-kunder: Bildextra: Efter 5000 mil på cykel – nu är Fredrika Ek hemma igen

Fredrika Ek på Stora torget i Sundsvall när hon kom hem efter tre års äventyr.

FAKTA: Om Årets Äventyrare

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen belyses den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.

För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla. Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Explore-mässan varje år.

Källa: aretsaventyrare.se

Bild: Privat.
Bild: Privat.

Mer läsning

Annons