Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärket eller myntet kan vara ett fynd

/
  • Göran Hammarlund berättade för Tommy Nilsson att ett fel som de allra flesta samlare gjort var att blöta bort frimärken från brev för att sätta in dem i album. Om de suttit kvar på brevet hade de varit mycket mer värda.

Gratis värdering av företaget Frimärkshuset påp frimärken och mynt drog en jämn ström av besökare när de besökte Sundsvall igår.
— De flesta tror att deras samlingar är värda mycket, berättar Göran Hammarlund från företaget.

Annons
Drömmen om att något i den egna samlingen skall vara ett fynd och värda minst ett antal tusenlappar är det många som hoppas på när de får sina märken eller slanta värderade. Därför är det många som tar chansen att plocka fram albumet eller lådan med de sparade klenoderna från farfars eller morfars samlingar.
Förhoppningarna kommer dock ofta på skam. Det mesta är oftast vad experterna kallar massvara som det finns gott om. Chansen finns dock att det finns något värdefullt och då ofta något därtill exempel stämpeln på ett frimärke gör dem intressant.
Det var gott om besökare i Sundsvall som ville ha sina frimärken och mynt värderade. Någon uppköpsturne handlade det dock inte om. I stället var besöken runt om i Norrland var en förberedelse inför deras andra årliga auktion i december i år.
Om de som värderar hittar något intressant får ägaren möjlighet att sälja det på auktionen. Blir det sålt betals en provision och hittar objekt ingen ny ägare kostar försöket ingenting.
Några sensationella fynd är det inte ofta som värderarna gör. Det händer dock att de hittar frimärken där tydliga och ovanliga stämplar kan medföra ett antal tusenlappar vid den kommande auktionen eller något ovanlig mynt.
Det är de som är udda som är intressant, berättar Göran Hammarlund.
Ett bra exempel var besöket i Timrå. Där gick de igenom 12 kartonger med osorterat material där en del kommer att finnas med på auktionen.
Det var en bra samling, konstaterar han.
Annars är det tyvärr så att tidigare misstag oftast har medfört att värdet på frimärket oftast inte är så högt. Ett lysande exempel är ett tre skilling banco märke. Ett löst sådant i bra skick kan kosta cirka 3 000 kronor. Om de i stället suttit kvar på brevet som det en gång frankerades med och stämpeln varit tydbar kan värdet kunna vara så högt som 300 000 kronor enligt Göran Hammarlund

Mer läsning

Annons