Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimurarna lättar på förlåten

I den mäktiga salen förvandlas det ljuvt blå taket lätt till en stjärnklar natthimmel. Svarta och vita golvplattor symboliserar det onda och goda. Framför ordförande mästarens plats ligger en Bibel uppslagen omgiven av tre ljus. Hos frimurarna i Sundsvall i S:t Johanneslogen Bifrost bjöd i helgen på insyn i en vanligtvis dold värld.

Annons
Myterna kring frimurarna är många, mycket beroende på de riter som omsorgsfullt omgärdas av den djupaste tystnad. Inte heller i går fick besökarna någon kännedom om dessa men en rundvandring och information om inriktning bjöd herrarna på. För det är bara herrar som har tillträde. Andra kriterier för att tas upp i kretsen är att mannen har fyllt 24 år, har en kristen grund och rekommenderas av två bröder. Sedan är det bara att börja vandra de tio nivåer som finns. I Sundsvall finns bara de tre första stegen, medan högre initieringsriter är förlagda till Härnösands loge.
Det finns också förbud för ordensbröderna, det är inte tillåtet att prata politik eller affärer under sammankomsterna och inte heller är det tillåtet att dra fördel av sitt medlemskap.
Johan Magnusson är ordförande mästare vid logen och Riddare av arbetsamhet III. Han hoppas att de öppnade dörrarna medför att fler söker sig till orden, i Sundsvall finns i dag runt 130 medlemmar.
Vi gör det här för att många i dag söker sig till New age-rörelsen. Vi vill visa att frimurarna är ett alternativ. Det vi strävar efter är att bli bättre människor. Här får vi en möjlighet att titta på oss själva och gå vidare i tillvaron. Framförallt betonar vi barmhärtighet, empati.
Väggarna i det stora tvåvåningshuset är fyllda av sköldar, de som uppnått den åttonde graden blir hertig och får då vara med att utforma sin sköld och välja sin hertigtitel. Där finns Riddaren av byggnadskonsten, Riddaren av berg och hav, Riddaren av eftertanke och en lång rad andra varianter. Heraldikern Lars Rimfors är den som i dag utformar sköldarna.
Huset i Sundsvall på Köpmangatan är från 1883, det vill säga före branden, och 1917 flyttade frimurarna in. Det välvda himlataket i ceremonirummet som kan förvandlas till en stjärnbeströdd natt ska vara utformat efter den stjärnhimmel som fanns ovan Sundsvall när frimurarna tillträdde lokalen i oktober det året.
I Sundsvall finns dock en ännu mera sluten grupp än frimurarna, det är Mariaorden. Den samlar kvinnor som står nära frimurare, men frimurarna har inte någon insyn i vad som bedrivs inom den kvinnliga orden. Trots att de delar lokaler.

Mer läsning

Annons