Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola tar över Folkets park

/
  • Rektorn Pascal Brisson och Engelska skolan flyttar in på Folkets park.

Folkets park blir friskola.
Engelska skolan tar över arbetarrörelsens högborg.
– Vi satsar nära tolv miljoner kronor på att bygga om allt in- och utvändigt, säger rektorn Pascal Brisson.

Annons

Den första maj sålde Föreningen folkets hus- och park ut det historiska bygget till Norrlandspojkarna.

– Det känns sorgligt men ibland måste man fatta sådana här beslut, sade föreningens ordförande Jan Christer Jonsson när affären blev offentlig.

Fackföreningsrörelsen i Sundsvall hade sitt första riktigt stora fäste i bygget som uppfördes i början av 1900-talet. Parken blev en plats där den växande arbetarrörelsen kunde samlas och mötas, på den tiden då storkapitalet inte hyrde ut sina lokaler åt dem.

Men nu har alltså en usel ekonomi tvingat föreningen att sälja alltihop till högstbjudande. Och det är den nya tiden som flyttar in. De nya ägarna, fastighetsjätten Norrlandspojkarna, hyr ut arbetarrörelsens gamla högborg till en friskola.

– Vi expanderar och får 1500 kvadratmeter ytterligare att röra oss på, säger en glad Pascal Brisson, rektor på Engelska skolan.

Friskolan, som nu huserar i Mitthögskolans gamla tegelbyggnader i Västhagen, ska redan till höstterminen flytta över delar av undervisningen till grannen Folkets Park.

– De estetiska ämnena flyttar medan övriga får stanna kvar i våra gamla lokaler. På det sättet får vi mycket mera plats.

Folkets Park kommer inte att bli sig riktigt likt. Byggnaden ska renoveras och byggas om rejält, både in- och utvändigt.

– Vi renoverar golven, målar om och bygger en massa nya klassrum och rum.

Engelska skolan är en av de snabbast växande och populäraste friskolorna i Sundsvall. Man har fullt med elever i alla årskullar och 100-tals barn som köar utan att få plats.

I framtiden ska skolan expandera ännu mer.

– Vi har planer på att bygga nytt, en gympasal och kanske ett kök med ny matsal, säger Pascal Brisson.

Mer läsning