Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylla på lastbilsflaken – en olycksrisk

/

Undantagens fest är studentfirandet.
Alkohol dricks där det är förbjudet.
De som dricker är så unga att de bara får köpa alkohol på krogar.
De onyktra ungdomarna tillåts åka på lastbilsflak. Något som annars är förbjudet.

Annons

– Det är inte okej att dricka bara för att det är studenten. Det är en jätteparadox att ge ett tyst samhälleligt samtycke till det här, trots att det inte finns något samtycke.

Det säger Josef Wiklund på polisen som arbetat mycket med ungdomarna i kommunen.

Eftersom det har inträffat allvarliga olyckor i samband med studenternas onyktra lastbilsflaksresor finns möjlighet att lokalt förbjuda den traditionen.

Det går också att förbjuda alkohol på lastbilsflaken, något som bland annat Södertälje och Västerås gjort. Stockholm har ett generellt flakförbud i citykärnan.

Sundsvall har varit förskonat från allvarliga olyckor i dessa sammanhang och det finns inte några planer på att införa några restriktioner.

Men det är samma lagstiftning som gäller de här dagarna som annars. Det är inte tillåtet att dricka på stan och polis kan ingripa och förverka alkoholen.

– I fjol var vi väldigt noggranna med att studenterna inte skulle dricka, vi förverkade alkohol och slog ut den, säger Josef Wiklund.

Att göra stora tillslag under själva studentfirandet skulle kräva väldigt mycket poliser i tjänst. Därför tror Josef Wiklund på att arbeta förebyggande.

Avgångseleverna informeras av polisen om att det är förbjudet att dricka. Och skolorna uppmanas att förverka alkoholen och lämna över den till polisen.

– Vi gör kontroller även under Guldtrofén. I fjol tog vi hand om en student för fylleri då och förverkade mycket alkohol som en annan hade.

Men de påpekanden som gjorts till föräldrar om att det är brott mot alkohollagen att köpa ut champagne och hänga om halsen på studenterna har polisen haft svårt att få gehör för.

Normalt sett är det förbjudet att färdas på flak eller släp. Men vid studentfirande kan korta tillfälliga transporter vara tillåtna om vissa säkerhetskrav är uppfyllda.

Polisen rekommenderar att det finns en flakvärd både fram och baktill för att kunna överblicka studenterna och tidigt uppmärksamma riskfyllda beteenden. Det beror på att det 2014 skedde många allvarliga olyckor. Om till exempel alla studenter står på samma sida kan lastbilen tippa.

– Det är lastbilsförarna som har ansvar för det som händer på flaken och i det ingår att studenterna inte dricker, säger Josef Wiklund.

På lastbilarna ska det finnas fasta skyddsräcken, minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska också sitta fast.

Olyckor i fjol

Trolllhättan – student slog huvudet i en bro som flaket körde under.

Kungsbacka – student ramlade av och slog sig medvetslös.

Västerås – två fördes till sjukhus efter att ha ramlat av flak.

Göteborg – student klämdes mellan två lastbilar.

Borlänge – student ramlade av och fick benen överkörda.

Mer läsning

Annons