Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gå i mina skor en månad" – Föräldrar oroliga att förlora elevassistenter

Många föräldrar har hört av sig efter skoldirektör Lars Karlstrands uttalande om att elevassistenter som tillsatts för barn utan fysiska funktionshinder ska ses över.
– Jag kan inte tro det är sant, psykiska funktionshinder kan vara minst lika krävande, säger Tina Madsén, upprörd förälder.

Annons

Läs också: Här är nya planen för att rädda skolan – chefer tvingas söka om sina jobb

Omkring hälften av de två hundra anställningar som gjorts inom skolan i Sundsvall de senaste två åren kan relateras till fler elevassistenter. Det menar skoldirektör Lars Karlstrand, som lagt över ansvaret på rektorerna att hitta besparingsmöjligheter.

Läs den artikeln här: Efter det stora underskottet - nu kan antalet extraresurser minska i skolan

Efter artikeln har massor av föräldrar hört av sig, upprörda över att Lars Karlstrand kan göra skillnad på fysiska och psykiska funktionshinder. En av de som hört av sig är Tina Madsén. Hon har två pojkar med ADHD och trotssyndrom, en av pojkarna har i dag assistent.

– Jag blev såklart orolig för att min son ska förlora sin assistent. Det skulle innebära att jag kanske tappar mitt jobb för jag skulle få åka till skolan så ofta, säger hon.

Elevassistenten har möjliggjort att sonen kan lyckas i skolan och att även de andra eleverna får studiero.

Två av Tina Madséns tre barn har neuropsykiatriska funktionshinder. Nu är hon orolig.

En förälder i Stöde hör också av sig och berättar att hennes tonårsson redan har förlorat sin elevassistent. Det har fått förödande konsekvenser för honom.

– I princip samtliga betyg har gått ner, de högsta betygen han hade ligger nu på lägsta nivå, säger mamman, som vill vara anonym för sonens skull.

Läs också: Opinion: Att ta bort elevassistenter kommer att drabba barnen hårdast

Orsaken till att elevassistenten sattes in var att pojken var våldsam i skolan. Nu är han inte det längre men behovet finns ändå av en elevassistent för att han ska klara av att lära sig något.

– Nu får han jobba dubbelt så hårt på fritiden och ändå känna sig misslyckad när han ändå inte klarar betygen, säger mamman.

Lars Karlstrand säger att ansvaret ligger på rektorerna att dra ner så att de håller budget. Att han bara pekat på några punkter där kostnaderna skenat iväg, däribland elevassistenterna.

–Elevassistenterna har ökat dramatiskt det senaste halvåret och det vill jag att skolledarna ser över, säger han.

Lars Karlstrand är skoldirektör i Sundsvall.

Tilläggsbeloppet som skolor kan söka för ändamålet höjdes i fjol, kan inte det vara en orsakt till att fler elevassistenter anställts?

– Det kan det vara men det är så att har vi inte pengar så kan vi inte använda mer pengar helt enkelt. Är det så att vi idag löser elevproblem genom att bara sätta in assistenter? Om det är så är det oroande, säger Lars Karlstrand.

Men Tina Madsén tycker inte att det är lätt att få en elevassistent.

– Det är inte min erfarenhet, det ska till utredningar och samtal och ännu fler utredningar. Jag undrar förstås om han verkligen varit ute i skolorna och träffat de här barnen, säger hon.

Vad skulle du säga till Lars Karlstrand om du fick prata med honom personligen?

– Prova att gå i mina skor i en månad, säger hon.

Mer läsning