Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla kapellet brann upp – nu har ny bygdegård invigts: "Stolt över alla som ställt upp"

Den sjätte december 2014 slukades det gamla kapellet i Ängom av lågorna. Ett par dagar senare startades en projektgrupp som genast började planera ett nytt bygge. I dag invigdes Ängoms bygdegård efter knappt ett års byggtid.

Annons

– Det har varit en fantastisk resa, jag känner en stolthet över alla människor som ställt upp, alla har haft en positiv anda och nu är vi i mål, säger Lennart Uggeldahl, ordförande i Ängoms bygdegårdsförening.

Lennart Uggeldahl utanför Ängoms bygdegård.

Läs också: Räddningstjänsten larmad till bygdegård

Läs också: Eldsjälar ska rädda byn

Läs också: Snart är det fest i den nya bygdegården i Ängom

Kommunalrådet Peder Björk invigde den 170 kvadratmeter stora bygdegården genom att knyta ihop band som hölls av Mikael Engberg och sonen Elias i ena änden och föreningens äldste, Martin Lindbom i den andra.

– I Ängom klipper vi aldrig några band, vi knyter band istället. Jag är 73 år och kommer att vara med något år till, men sen får yngre krafter ta över. Ungdomar kommer att ha full tillgång till huset och de kommer att förvalta huset i framtiden, säger Lennart Uggeldahl.

Peder Björk binder ihop ung och gammal. Mikael Engberg med sonen Elias i ena änden och byäldsten Martin Lindbom i den andra.

Sammanhållningen verkar onekligen vara stark i Ängom. På knappt ett år har man med ideella krafter byggt upp allt från grunden. Medlemmarna har varit aktiva med att ta in offerter och söka stöd från näringslivet.

– Jag tror inte att det är unikt för Ängom. Vi som bor på landsbygden har en inställning till varandra på ett annat sätt. Vi ställer nog upp mer på varandra, tror Lennart.

Många företag har stöttat och givit riktigt bra offerter, många gånger har det varit rena nettopriser. Värmepannan fick de till skänks av ett företag som ville stödja föreningen. Flaggstången likaså, och under gårdagen hissades flaggan för första gången.

– Vi ligger inom budgeten, vi fick 1,2 miljoner från försäkringsbolaget och de pengarna räckte för att gå i mål med bygget. Om vi skulle ha lejt arbetskraft har det varit avsevärt mycket dyrare, säger Lennart Uggeldahl.

Föreningen bjöd på kaffe och tårta till den över personer starka skara som var på plats. För underhållningen stod musiktrion Klubb 64.

Birgitta Westin från grannbyn Svala hugger in på tårtan.

104 bitar tårta var beställt. Marita Lindbom serverar från det sista fatet.

Mer läsning