Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaslarm vid Akzo Nobel

/
  • En läckande säkerhetsventil kopplat till en tank innehållande metyklorid orsakade söndagens gaslarm vis Akzo Nobel i Njurunda.

Vid lunchtid på söndagen gick ett gaslarm vid Akzo Nobel Surface Chemistry. Ett mindre utsläpp av ämnet metylklorid utlöste larmet.

Annons
Under lördagen fylldes en tank med ämnet metylklorid.
Ett dygn senare började ämnet sippra ut från en säkerhetsventil. Dels som vätska och dels som gas och utsläppet utlöste gaslarmet.
Tre brandbilar och två ambulanser skickades till platsen medan allvaret i situationen skulle bedömas.
Ett område om 100 meter runt tanken spärrades av och en brandbil ställdes i beredskap vid Bredsand utifall utsläppet skulle utgöra någon fara för omgivningen. Vindarna låg på och gasen kunde ha drivit ner mot E4.
Efter en närmare undersökning av läckan kunde räddningstjänsten konstatera att flödet minskade av sig självt och då ansåg man sig ha kontroll över läget och att faran var över.
Fotnot:
Metylklorid är en färglös, giftig gas med eterliknande lukt, som används i huvudsak som industriell mellanprodukt vid framställning av tetrametylbly, silikoner och metylcellulosa. Den används också som kylmedium och lokalbedövningsmedel. Alger i världshaven producerar årligen några miljoner ton metylklorid, som avges till atmosfären.
Metylklorid är mycket brandfarlig och ger explosiva blandningar med luft. I värme kan den giftiga gasen fosgen bildas. Metylklorid kan förorsaka trötthet, illamående, yrsel och omtöckning. Källa: Nationalencyklopedin.


Mer läsning

Annons