Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geek Girl Mini vill uppmuntra unga tjejers intresse för teknik: "Finns hos många"

Många unga tjejer har intresset för teknik, men i takt med att de blir äldre avtar det hos många. Det vill Lisa Sällvin, en av initiativtagarna bakom Geek Girl Mini Sundsvall, ändra på. Till hösten startar hon en IT-grupp uteslutande för tjejer.

Annons

Läs också: Kulturmagasinet satsar på 3D-teknik och kreativitet

Det är idag ganska svårt för IT-bolag att rekrytera tjejer i den omfattning man skulle önska. Bara i genomsnitt 20 procent av de anställda inom branschen är kvinnor visar siffror från EU-komissionen. Detta trots att intresset för teknik och datorer inte alls är ovanligt bland unga tjejer. Problemet tycks vara att intresset hos tjejer ebbar ut i takt med att de blir äldre.

– Om man ser på forskningen så är intresset ganska vanligt bland tjejer fram till högstadieåldern. Orsaken till att det då avtar tycks vara att de inte i lika hög grad som killar identifierar sig med tekniken. Vill man ändra på snedfördelningen inom branschen bör man börja i tid, säger Lisa Sällvin initiativtagare bakom projektet Geek Girl Mini i Sundsvall.

Geek Girl Mini är ett projekt inom vars ramar man hoppas kunna tillvarata unga tjejers intresse för teknik och erbjuda dem en gynnsam miljö att träffa likasinnade och ta nya steg inom området. Verksamhet finns sedan innan i både Stockholm och Malmö, men är nu alltså påväg till Sundsvall. Geek Girl Mini riktar sig mot tjejer i mellanstadieåldern.

Läs också: Dataspel kompletterar traditionell undervisning

Geek Girl Mini är till skillnad från liknande projekt som CoderDojo uteslutande öppen för tjejer och erfarenheten säger att just att erbjuda grupper utan manliga kamrater kan vara en gynnsam metod att nå ut till fler tjejer.

– Många unga tjejer har teknikintresset, men har kanske inte så många kamrater att dela det med. Vi har redan ett antal tjejer inom verksamheten CoderDojo, men det är nästan alltid fler killar. Kanske beroende på att CoderDojo har ett kraftigt programmeringsfokus. Här vill vi bredda fokus och kommer även ha grafisk design och webbutveckling bland annat.

Till skillnad från CoderDojo kommer Geek Girl Mini träffas mer regelbundet med en träff i veckan. Verksamheten är tänkt att starta till hösten, med en första informationsträff den 14:e juni. Redan nu har man hört ifrån ett flertal tjejer som är intresserade av att börja inom Geek Girl Mini till hösten.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons