Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannarna skyddar ditt hus från tjuvar

/

Efter inbrottsvågen i höstas har Sundsvall organiserat sig för att stoppa tjuvarna.
Intresset för grannsamverkan är rekordstort och det går redan att se effekter.
– Det vi märker är det varit få inbrott under 2015 och att tjuvarna inte kommer tillbaka i områden där det finns grannsamverkan, säger Tomas Sjöström, polisinspektör och brottsförebyggare.

Annons

Läs också: Inbrottsvåg i Sundsvallsområdet.

Läs också: Skydda dig mot inbrott.

Läs också: Fler köper larm.

Det var i november som Sundsvall tjuvar slog till på bred front och drygt 30 inbrott anmäldes till polisen under en helg. I samband med denna offensiv växte ett stort intresse att runt om i Sundsvall att bilda grannsamverkansområden.

– Vi valde att använda oss av den här tråkiga utvecklingen under hösten för att marknadsföra grannsamverkan. Nästan direkt kände vi att det fanns ett stort intresse, säger Josef Wiklund, poliskommissarie på lokalpolisområde Sundsvall.

Hur många nya grannsamverkansområden kan ni räkna in?

– Efter att vi sett hur många som är intresserade så skulle det nog kunna bli upp emot 70 nya områden. Det finns i alla stadsdelar, men även i Timrå och vi tittar även på att starta i Ånge.

Vad innebär det?

– Det finns ett huvudkontaktombud i området som vi har vår relation med och som i sin tur är den som upprätthåller kontakten med de som bor i området. Det är till den personen som vi sedan förmedlar kontakten om vi får indikation om nya inbrott.

Grannsamverkan är en effektiv metod att stoppa brottslighet i bostadsområden.

– Uppemot 30 procent av brottsligheten kan man få ner med hjälp av detta, säger Wiklund.

Polisinspektör Tomas Sjöström jobbar med brottsförebyggande insatser som just grannsamverkan och har redan sett en effekt.

– Vi har haft väldigt få inbrott under 2015 och det här kan vara en anledning. Under inbrottsvågen i höstas var områden som Alnö, Haga och Skönsmon väldigt drabbade. Där startades grannsamverkan nästan direkt och dit har inte tjuvarna kommit tillbaka, säger han.

Mer läsning

Annons