Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratisätandet kostar butikerna miljoner

/
  • Dan Bryneholt, tillförordnad stormarknadschef på Coop Forum i Bydalen, vid en av de mest provsmakade varorna i butiken — godiset.

Livsmedelsbutikerna förlorar miljontals kronor på kunder som provsmakar lösgodis och frukt i butikerna. Men det är inte bara det som smygäts. — Min upplevelse är att även färdiggrillad fläskfilé, kyckling och rostbiff proväts i butiken, säger Dan Bryneholt på Coop Forum.

Annons
En norsk undersökning visar att det gratisäts för cirka 100 miljoner kronor per år. I Sverige finns igen liknande undersökning men branschen uppskattar generellt att det här kan handla om större summor.
Branschorganisationen Svensk Handel menar att det ska införas en nolltolerans bland handlarna.
Det handlar om att signalera spelreglerna till konsumenterna tydligt detta är inte tillåtet, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.
Dan Bryneholt, tillförordnad stormarknadschef på Coop Forum i Bydalen, menar att den allmänna attityden är att ta för sig. Samtidigt tycker han det är svårt att säga var gränsen går för det är mer en moralisk fråga. I stället för att ta kan man ju fråga.
Frågar folk om de får smaka frukten så skär vi ju naturligtvis upp, säger Dan Bryneholt.
Annars ser man inte gratisätandet som något stort problem på Coop Forum i Bydalen.
Men naturligtvis förekommer det, säger butikens livsmedelschef Mauritz Fröjdendahl.
Problem kan det däremot vara för små butiker som inte har så stora marginaler.
Framför allt är det frukt och lösgodis som provsmakas på butikerna och de produkterna ligger också lämpligt till för de som vill smaka. Några alternativ finns egentligen inte för hur handeln ska hantera de här varorna för det är ju exponeringen som säljer.
Det handlar mycket om ögonshopping och då är det bättre att lägga upp olika sorters frukt i stora berg. I stället för att bara ha plastinpackade varor menar man på Svensk Handel.
Om det kommer att gå så långt att man polisanmäler alla tjuvätare för snatteri vet man i nuläget inte. Men enligt Dick Malmgren på Svensk Handel skulle det kunna vara en lösning.

Mer läsning

Annons