Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravt handikappad fast på Arlanda

/
  • Gravt rörelsehindrade Melina Thiel, 14 år, blev strandsatt på Arlanda efter att SAS bytt plan. Här med assistenterna Sofi Fröberg och Veronica Skoglund.
  • Gravt rörelsehindrade Melina Thiel, 14 år, blev strandsatt på Arlanda efter att SAS bytt plan. Här med assistenterna Sofi Fröberg och Veronica Skoglund.

Stockholmresan slutade i kaos.
SAS bytte plan och 14-åriga Melina, som är gravt rörelsehindrad, fastnade på Arlanda.

Annons

Familjeutflykten till Stockholm för Stödefamiljen Thiele slutade inte som det var tänkt.

Linda Thiele tog i fredags med sina fem barn till huvudstaden där äldsta dotter Melina skulle få se Flashdance på Chinateatern.

Melina är cp-skadad och gravt rörelsehindrad. Hon har också svår epelepsi, behöver sondmatas och kan inte kommunicera via tal.

– Men hon förstår allt vi säger och är i många avseenden som vilken tjej som helst i 15-årsåldern. Hon vill också ut och uppleva saker, inte bara vara fast i hemmet, säger Linda Thiele.

Det smidigaste sättet för Melina att resa är med flyg och så även denna gång.

– Eftersom det är mycket saker som ska med förutom elrullstolen, den väger 180 kilo, är flyg kombinerat med färdtjänst till och från flygplatserna det enklaste transportmedlet, säger Linda Thiele.

Melina behöver till exempel duschstol, hostmaskin och på den här resan var det också med tre assistenter.

De övriga fyra barnen och mamma Linda tog bilen. På vägen ner blev det några timmars försening för Melinas flyg men i övrigt gick resan bra och helgen avlöpte enligt planerna.

På söndag morgon startade hemresan kvart över nio från hotellet i Stockholm med färdtjänst för Melinas de tre assistenterna. I samma veva tog övriga familjen bilen och styrde hemåt.

Linda Thiele är sedan tidigare luttrad när det gäller att ta sig fram i samhället med ett handikappat barn.

– När en av assistenterna ringde vid halv elva förstod jag att det var problem.

SAS hade bestämt sig för att byta flygplanssort till avgången 11.55 och då till ett mindre plan som inte kan lasta en elrullstol.

– Man blir så less. Hur kan de göra det utan att kontrollera om det finns passagerare med särskilda behov? säger Linda Thiele.

– Jag har förståelse för att det kan bli problem, som dimman på vägen ner, men det här borde inte få hända.

Också SAS nästa avgång till Sundsvall, 16.30, var med ett mindre plan.

De tre assistenterna och Melina fick finna sig i att vänta. SAS ordnade ett hotellrum åt dem så att de hade någonstans att vara. De lovade också att sista avgången, 21.30, ska vara med ett plan som kan ta med elrullstolen.

Melina som äter medicin mot sin svåra epilepsi har heller inte medicin längre än till kvällen.

– Nu håller jag tummarna att hon inte börjar krampa och att de kommer hem i kväll.

SAS pressansvarige, Tormod Sandstø, beklagar det inträffade:

– Mamman har gjort allt rätt när hon bokade och felet ligger hos oss. Troligen i bokningssystemet. Vi ber verkligen om ursäkt, säger han.

Sådana här resor är att stort projekt för familjen Thiele, inte minst när det gäller att kolla tillgängligheten på flyg och hotell.

– Vi är vana med att det inte alltid går på räls men det här tycker man borde gå att undvika, säger Linda Thiele.

Strax efter 21.30 kunde Linda Thiele konstatera att Melina var incheckad på kvällsflyget.

– Nu ska jag bädda här åt en av assistenterna som kommer hem eftersom hon ska börja jobba 07.30 på måndagsmorgonen, säger Linda Thiele.

Mer läsning

Annons